Sértegetőcsúcs: a mexikói elnökkel találkozik Donald Trump

2016. augusztus 31. 09:41

Találkozik egymással a mexikói elnök, Enrique Peña Nieto, és az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump. A találkozó után Trump Arizonában fog beszélni a bevándorlással kapcsolatos terveiről. Trump többször hangoztatta, hogy a bevándorlás megfékezésére falat húzna a határra, amit a mexikói kormánnyal fizettetne ki; Nieto pedig Mussolinihez és Hitlerhez hasonlította Trumpot.

2016. augusztus 31. 09:41

Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt szerdán találkozik a mexikói elnökkel, akivel eddig rendszeresen sértegették egymást, és utána Arizonában beszédet mond, amelyben felvázolja terveit a bevándorlás okozta gondok megoldására. A hír kedden este robbant: a The Washington Post jelentette, hogy Trump szerdán találkozóra készül Enrique Peña Nietóval. Ám az értesülésről egy ideig csak feltételezésként esett szó. Az északnyugati Washington államban kampányoló Trump azonban este Twitter-üzenetben erősítette meg, hogy meghívást kapott Nietótól, s elfogadta azt.

A találkozó tényét a mexikói elnöki hivatal is megerősítette, hozzátéve, hogy Nieto mindkét nagy párt elnökjelöltjét – Trumpot és Hillary Clintont is – meghívta. A demokrata pártiak elnökjelöltje azonban eddig nem reagált nyilvánosan a meghívásra. Trump a szerdai találkozó után Arizonában tart beszédet, amelyben felvázolja terveit arról, hogy elnökké választása esetén után hogyan oldaná meg a bevándorlás, elsősorban is az illegális bevándorlás okozta gondokat.

A találkozót rendkívüli jelentőségűnek értékelik az első amerikai kommentárok, hiszen az elmúlt hónapokban Trump és Nieto rendszeresen sértegette egymást. Trump folyamatosan azt hangoztatja, hogy falat épít az amerikai-mexikói határon, és a költségeket a mexikói kormánnyal fizetteti meg. Közben pedig sértő megjegyzéseket tesz az Egyesült Államokban élő mexikóiakra. A mexikói elnök sem maradt adós: ő egyik interjújában még a tavasszal Mussolinihez és Hitlerhez hasonlította a republikánus elnökjelöltet.

A Politico című lap emlékeztet arra: ezek a vizitek az elnökjelölteknek hozhatnak jót és rosszat egyaránt. Amikor például Barack Obama 2012-ben a berlini Brandenburgi kapunál beszédet mondott, ez megerősítette államférfiúi imázsát az amerikai választók körében, míg Mitt Romney-nak, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltjének az Európában tett látogatását rengeteg tévedése és kínos elszólása tette emlékezetessé.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2016. augusztus 31. 13:18
Óriási ötlet:fizesse Mexikó a kerítést!Nekünk meg a szerbektől lehetne követelni. Persze Mexikó nem fog fizetni, hisz neki semmi szüksége a kerítésre.
Tiszafa
2016. augusztus 31. 11:15
"... ő egyik interjújában még a tavasszal Mussolinihez és Hitlerhez hasonlította a republikánus elnökjelöltet.", ami ugye hízelgő Trumpra nézve, hiszen Hitlert 1938-ban Amerikában az év emberének választották, mint tudjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!