Nem tiltják be a neonáci NPD-t Németországban

2017. január 17. 11:03

A német alkotmánybíróság döntésének értelmében nem tiltják be a neonácinak tartott Német Nemzeti-Demokrata Pártot. A párt felszámolását a német országgyűlés tartományi kamarája kezdeményezte. Az alkotmánybíróság elutasító döntését azzal indokolta, hogy az NDP befolyása csekély, habár elismerték, hogy a párt céljai között van a demokratikus berendezkedés felszámolása.

2017. január 17. 11:03

Elutasította a német alkotmánybíróság kedden a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltására a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat által tett indítványt.

Az alkotmánybíróság egyhangú döntéssel utasította el az NPD és alszervezetei feloszlatásáról szóló kérvényt. A testület arra hivatkozott, hogy a párt ugyan a demokratikus berendezkedés felszámolását célzó politikát követ, de befolyása csekély, és jelenleg nincsenek arra utaló jelek, hogy törekvése sikerrel járhat, ezért nem szükséges betiltani.

Az NPD felszámolását másodszor próbálták elérni az alkotmánybíróságnál. Először, még 2003-ban – amikor a Bundesrat a szövetségi kormánnyal és a törvényhozás másik kamarájával, a Bundestaggal együtt kérte az NPD betiltását – a testület formai okok miatt már az érdemi eljárás megkezdését is elutasította. 

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2017. január 17. 19:05
Az indok ennél sokkal egyértelműbb és nyilvánvalóbb: minden olyan szavazat, amely az NPD-re megy, gyengíti az AfD-t. Csak ezek már olyan távol állnak az igazmondástól, hogy akkor sem tudnának igazat mondani, ha akarnának. (De nem akarnak...soha nem is akartak.)
fenris
2017. január 17. 16:03
Nehogy már túl sokan szavazzanak az AfD-re..
Akitlosz
2017. január 17. 14:07
"Az alkotmánybíróság elutasító döntését azzal indokolta, hogy az NDP befolyása csekély," Érdekes ez a törvény. Akkor ennek alapján a CDU-t viszont be kellene tiltani, hiszen nagy a befolyása.
jolly77
2017. január 17. 12:39
látom ilyenkor mindenki vergődik.. jobb lett volna ha inkább betiltják, mert így kilóg a lóláb az Ulfkotte-i sci-fi fantazmagóriák mögül a falanszter-véleménydiktatúráról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!