Rászabadították Brüsszelre kijáróembereiket a tech óriások

2020. december 14. 17:42

A New York Times rávilágít, hogy a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok folyamatosan növelik a brüsszeli lobbitevékenységre fordított összegeket. A cégek agytrösztöket hoznak létre, tudósokat támogatnak, és politikai kapcsolatokat építenek, így próbálják hátráltatni az üzleti tevékenységük korlátozására irányuló uniós terveket.

2020. december 14. 17:42
null

Az amerikai lap birtokába jutott dokumentum szerint a Google kész stratégiát dolgozott ki annak érdekében, hogy növelje befolyását Brüsszelben. A technológiai óriás ezzel az uniós szabályozások további szigorítását próbálja aláásni, szerintük ugyanis ezek az uniós tervek sértik a gazdasági érdekeiket. 

A vállalat az uniós szabályozási munka aláásását tudományos körökben befolyásos – de meg nem nevezett – személyekkel kezdené, akiknek az új normákkal szemben kell majd érvelniük.

Azt remélik, hogy ezzel az Európai Bizottságon belül olyan törésvonalakat tudnak létrehozni, amelyek megkérdőjelezik a most még széles körben támogatott szigorítások megvalósíthatóságát. 

A kaliforniai székhelyű cég az amerikai-európai kereskedelempolitikai ellentéteket is felhasználná. Ehhez pedig olyan amerikai kormányzati tisztviselők beavatkozására számítanak, akik – a technológiai iparág érdekeit képviselve – az európai szabálykörnyezet ellen lépnek majd fel. 

Az átgondolt, mindenre kiterjedő stratégia alátámasztja, hogy

az amerikai Szilícium-völgyben székelő technológiai vállalatok valójában már egy ideje olyan lobbihálózat kiépítésén dolgoznak, amellyel képesek minden ellenük irányuló kritikát kivédeni.

Az Európai Unió globális szinten is élen jár a technológiai cégek tevékenységét érintő szabályozások szigorításában, éppen ezért irányul az amerikai cégek figyelme az európai kontinensre. 

A Google, a Facebook, az Amazon, az Apple és a Microsoft folyamatosan növelik a lobbitevékenységre szánt forrásokat. A cégek volt uniós tisztviselőket, politikai körökben is jó kapcsolatokkal rendelkező ügyvédeket alkalmaznak, új agytrösztöket hoznak létre, illetve – a gazdasági érdekeikkel egybecsengő – tudományos publikációkat is támogatnak. 

Az öt technológiai vállalat 2020 első felévében annyi pénzt költött lobbitevékenységre, mint a 2019-es esztendőben összesen.

Ez számszerűsítve 19 millió eurót jelent, ami elősegíthette a cégek érdekeinek hathatósabb képviseletét az Európai Unióban. 

A szilícium-völgyi vállalatok lobbizása eddig nem volt túl eredményes, pedig a cégek többszáz találkozót bonyolítottak le az Európai Parlement és az Európai Bizottság tisztviselőivel. Azonban lobbitevékenységük szervezettsége, az elmúlt évek folyamán kialakított kapcsolataik, valamint a most kiszivárgott stratégia abba az irányba mutatnak, hogy a technológiai óriások brüsszeli befolyása tovább fog növekedni.

Szemlézte Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. december 19. 23:54
egyre inkább hányok ezektől a hitvány szaremberektől...
123321
2020. december 17. 20:28
ezek pofáznak nekünk korrupcióról
luzitanxaver
2020. december 17. 19:38
Nahát, micsoda meglepetés, ki gondolta volna. "Az öt technológiai vállalat 2020 első felévében annyi pénzt költött lobbitevékenységre, mint a 2019-es esztendőben összesen. Ez számszerűsítve 19 millió eurót jelent" Ez még a nevezett öt cég közül egynek a szintjén is szabad szemmel alig észrevehető zsebpiszok-összeg, nemhogy az ötén együttvéve... Csak illusztráció gyanánt: az Amazon piaci kapitalizációja 920 milliárd dollár, 2019-es árbevétele 280,5 millárd, a Google-nél ugyanez 921/162 milliárd. 19 millió euró ezeknek az összegeknek még tízezrelékben is alig kimutatható része. Ha ilyen szintű erőfeszítéssel érdemi eredményt tudnak elérni, az több, mint szégyen: hiba.
T. Péter
2020. december 17. 17:24
Valóban nincs. Az a pizzázóban meghúzódó zsidó illuminátusokról szólt, ami nem látható, csak tetudodkik. És az valóban hülyeség. Ezek viszont létező, nagyon is jól látható cégek, semmi háttérhatalom, ezek annyira az előtérben vannak, mint korábban senki, és sok pénz és sok adat és ebből következően sok hatalom van a kezükben, és ők lobbiznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!