Kiengedték Reagan merénylőjét

2021. szeptember 28. 10:11

A bíró szerint az 1981-ben merényletet elkövető John Hinckley 1983 óta nem tanúsít erőszakos magatartást és nem mutat érdeklődést a fegyverek iránt.

2021. szeptember 28. 10:11
null

A Ronald Reagan egykori amerikai elnök ellen 1981-ben merényletet elkövető John Hinckley feltétel nélküli szabadlábra helyezéséről döntött Paul Friedman járási bíró.

A bíró a hétfői meghallgatáson kijelentette, hogy a megmaradt korlátozások feloldását tervezi, arra hivatkozva, hogy

a most 66 éves Hinckleynél már nem mutatkoznak aktív mentális betegség tünetei,

1983 óta nem tanúsít erőszakos magatartást és nem mutat érdeklődést a fegyverek iránt. A bíró a tervek szerint a jövő héten adja ki döntéséről az írott utasítást. Az 1981-es gyilkossági kísérlet során az akkor 25 éves Hinckley azért akart elkövetni, hogy

felhívja magára A taxisofőr című filmben látott Jodie Foster színésznő figyelmét. 

A férfi Washingtonban lőtt rá az elnökre, a Hilton szálloda előtt, Reagan a tüdején sebesült meg, de gyorsan felgyógyult.

A támadás másik három sérültjének egyike James Brady fehér házi szóvivő volt, aki marandó sérülései miatt tolószékbe kényszerült, és felépülése után a fegyvertartás szigorításának szószólójává vált, valamint Timothy McCarthy, az elnök és magas rangú politikusok biztonságára felügyelő titkosszolgálat ügynöke és Thomas Delahaty rendőr. Hinckleyt az esküdtszék 1982-ben az elmeállapota miatt nem találta bűnösnek.

(MTI)

Nyitókép: Byline / Source / Credit Handout / AFP

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. szeptember 28. 17:07
kiengedték, hátha a bidét is célba veszi?
olajfa1
2021. szeptember 28. 12:57
Amíg a börtönben votl addig egyetlen republikánus elnököt sem akart megölni... tehát kiengedték... Jhon Lemnon gyikosát nem engedték ki... Pedig soha nem lőne le még egy Jhon Lemnont... Picit viccesek! NEM! BOCSI! inkább siralmasak!
Tidal_wave
2021. szeptember 28. 12:38
No de Shriham Shirham-ot, aki már 1968. óta ül, csakazért sem engedik ki...
péterx
2021. szeptember 28. 12:04
James Brady önfeláldozó hőstettére gyakran gondolok: igazi példakép azoknak, akik az áldozatkészséget nem vetik el, s a tettek szintjén is realizálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!