A Lego eltávolítja a nemi sztereotípiákra utaló jeleket a játékaikról

2021. október 12. 08:19

A Lego.com oldalon a vásárlók már nem tudnak nemek szerint szűrni a játékaik között, ehelyett a weboldal témákat és tematikákat kínál fel.

2021. október 12. 08:19
null

Eltávolítja a nemi sztereotípiákra utaló jeleket a játékairól a Lego. A dán játékkészítő vállalat egy, a szülők és gyermekek viselkedéséről szóló kutatás miatt hozta meg ezt a döntést – írja a Guardian. A Lego által megrendelt globális felmérés szerint a lányok egyre szívesebben próbálják ki a fiúsnak tartott tevékenységeket, viszont ez fordítva már kevésbé igaz. A kutatásban megkérdezett fiúk 71 százaléka attól félt, hogy kigúnyolják őket, ha lányosnak tartott játékokkal játszanak, és ezt a félelmet a szülők többsége is osztja.

„A szülők jobban aggódnak amiatt, hogy a fiaikat kicsúfolják, ha a másik nemhez »tartozó«️ játékokkal játszanak. A társadalom még mindig többre tartja a férfiakkal kapcsolatos viselkedésmódokat, és amíg nem ismerik el, hogy a jellemzően nőkhöz kapcsolódó viselkedésmódok és tevékenységek is ugyanolyan értékesek vagy fontosak, addig a szülők és a gyerekek is csak óvatosan fogják ezeket elfogadni” – mondta Madeline Di Nonno, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó Geena Davis Intézet vezetője.

Az általuk végzett kutatásban közel 7000 szülő, valamint 6 és 14 év közötti gyerekeik vettek részt a világ szinte minden tájáról. A felmérés szerint az apák és az anyák többsége kreatívabbnak tartja a férfiakat, a tudósokról és sportolókról hatszor nagyobb valószínűséggel gondolják azt, hogy férfiak, és több mint nyolcszor nagyobb valószínűséggel gondolják azt egy mérnökről, hogy férfi, mint azt, hogy nő. A Lego-csoport marketingvezetője, Julian Goldin szerint

keményen dolgoznak az ilyen sztereotípiák megcáfolásán.

Ennek részeként a Lego a jövőben nem fogja kommunikálni, hogy egy-egy készletük fiúknak vagy lányoknak szól inkább. „A Legóval hagyományosan inkább a fiúk játszanak, de ma már vannak olyan készleteink, amiket kifejezetten úgy terveztünk, hogy a fiúk és a lányok számára is vonzó legyen” – mondta Goldin. A Lego.com oldalon a vásárlók már nem tudnak nemek szerint szűrni a játékaik között, ehelyett a weboldal témákat és tematikákat kínál fel.

„A mi feladatunk most az, hogy bátorítsuk azokat a fiúkat és lányokat, akik nem a »hagyományosan nekik való«️ játékokkal szeretnének játszani” – tette hozzá a Lego marketingvezetője.

Fotó: THOMAS SAMSON / AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tibmb
2022. január 06. 20:10
Azért az online játékokban ezt már nem tudják megcsinálni! Sok ilyen van pl.: https://lego.jatek-online.hu/
namégmitnem
2021. október 13. 21:09
Ha a Lego a jelzéseket levette, akkor jól tette. Nem is kellett volna őket felapplikálni.
yyyyxxxx
2021. október 13. 07:45
100 éve egy normális játékvár úgy nézett ki, mint egy vár, és az mindenkinek jó volt. Ma árulnak egy csupa csillogó bugyirózsaszín várat lányoknak, és egy zombikkal és oszló hullákkal zsúfoltat a fiúknak, hogy a szülőket rákényszerítsék, hogy ellentétes nemű gyerekeik számára mindkettőt megvegyék. Ez így tényleg nagyon nem jó.
... az oláhokat
2021. október 12. 23:58
Emlékszem, először azért kaptam legót a szüleimtől, mert a dominóból folyton házakat építettem. Na, akkor vissza az egész!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!