Botrány: a New York-i bíróság kimondta, hogy az elefánt nem ember

2022. június 14. 19:37

Az indoklás szerint ha a Happy nevű elefántot embernek tekintenénk, az „hatalmas destabilizáló hatással lenne a modern társadalomra”.

2022. június 14. 19:37
null

Megtagadta az embereket megillető jogokat az amerikai New York állam legfelsőbb bírósága egy öreg elefánttól, amely így az állatvédők erőfeszítései ellenére nem kerülhet a bronxi állatkertben lévő szűk karámjából egy jobb körülményeket kínáló elefántmenhelyre.

Az albanyi székhelyű fellebbviteli bíróság a Nonhuman Rights Project (NRP) állatjogi csoport keresetét utasította el, amely azzal érvelt, hogy

a Happy nevű 51 éves nőstény ormányost is megilletik bizonyos, az emberek által élvezett jogok, ezért vissza kell adni a szabadságát.

A bíróság 5:2 arányban foglalt állást úgy, hogy a habeas corpus jogelv nem illeti meg az elefántot még akkor sem, ha az állat rendelkezik több olyan kognitív képességgel, amely az ember sajátja.

Miközben senki sem vitatja, hogy az elefántok értelmes lények, amelyek megérdemlik a megfelelő gondoskodást és az együttérzést, New York állam törvényei alapján Happy-t, mint „nemhumán állatot” nem illeti meg a szabadsághoz való jog – írta Janet DiFiore főbíró.

A bíró szerint a „személyi szabadság” megadása az elefántnak „hatalmas destabilizáló hatással lenne a modern társadalomra”, és állatok, köztük társállatok és szolgálati állatok szabadságát követelő petíciók özönét indíthatná el.

Törvényhozóknak kell dönteniük arról, hogy megkaphatják-e állatok ugyanazokat a törvényes jogokat, amelyeket emberek élveznek – határozott a bíróság.

 

 

Háttér a nem-ember elefánt ügyével kapcsolatban

A floridai központú NRP négy éve indított jogi küzdelmet annak érdekében, hogy a Happy nevű elefántot engedjék ki az állatkertből a két amerikai elefántmenhely valamelyikébe. Az állatjogok harcosai szerint az elefánt „bebörtönözve”, fajtársaitól elkülönítve él egy mindössze 0,4 hektáros karámban a bronxi állatkertben.

Alacsonyabb szintű bíróságok is elutasították a keresetet,

elfogadva az állatkert érvelését, miszerint Happyről nagyon is megfelelően gondoskodnak a fogságban.

Az elefánt vadon született Ázsiában az 1970-es években, egyévesen került az Egyesült Államokba. A Nonhuman Rights Project korábban hasonlóan eredménytelen jogi küzdelmet folytatott egy Tommy nevű csimpánz kiszabadításáért, azzal érvelve, hogy a csimpánzokat és más, emberhez hasonló intelligens állatokat is megilletnek bizonyos emberi alapjogok, így a szabadsághoz való jog.

Röviden megjegyzem

David Lynch – a Twin Peaks miatt világhírű amerikai rendező – 1980-ban rendezett egy filmet Elefántember címmel. A címszereplőről nem mondta ki a New-York-i bíróság, hogy nem ember elefánt.

(MTI)

Nyitókép: The New York Times

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. június 15. 13:28
pedig sokkal emberibben viselkednek mint a homo sapiens!
ujujuj
2022. június 15. 09:40
"a csimpánzokat és más, emberhez hasonló intelligens állatokat" Nana. Túlzásokba ne essünk már. A csimpánzok intelligenciája a liberálisokéhoz valóban hasonló, de azért jóval alatta marad a normális emberekénél.
bunko_jobbos
2022. június 15. 08:15
"A bíróság 5:2 arányban foglalt állást " Ki volt az a 2, aki szerint az elefánt ember???????? Nem kéne elmeorvosi vizsgálat nekik?
kolozsv
2022. június 15. 07:34
Szerintem sem ember. Különb, mint a bíróság. Érző, okos lény, akitől most megtagadták, hogy élete hátralévő részét normálisabb körülmények között töltse, pedig lett volna rá mód. Az is igaz, hogy akkor a helyére egy másik szerencsétlent tennének. Éljenek az állatok. Az emberek úgyis elintézik magukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!