Elon Musk szerint hülyeség a távmunka

2023. május 18. 10:22

A Tesla vezérigazgatója igazságtalannak tartja, ha bizonyos dolgozó csoportoknak megadja a távmunka lehetőségét, másoktól viszont elvárja, hogy jelenjenek meg az irodában.

2023. május 18. 10:22
null

A Szilícium-völgyi „laptop-(munkás)osztálynak” le kell szállnia az „erkölcsi magaslatról” és abba kell hagynia az „otthonról történő munkavégzés hülyeségét” – jelentette ki Elon Musk a Tesla vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjúban. 

A milliárdos erről annak kapcsán beszélt, hogy az irodába való visszatérés kényszere „komoly aggodalmat” keltett a Szilícium-völgyben és az Egyesült Államok technológiai szektorában dolgozók körében, akik a koronavírus járvány alatt távmunkára álltak át. 

„Úgy gondolom, hogy az otthoni munka egész fogalma egy kicsit olyan, mint az a hamis Marie Antoinette-idézet: hadd egyenek tortát” – mondta Musk.

– fogalmazott. 

A milliárdos szerint a technológiai szektorban dolgozók álomvilágban élnek, és azt mondta, álszent dolog számukra biztosítani a távmunkát, miközben elvárja, hogy a személyzet többi része továbbra is személyesen jelenjen meg a munkahelyén.

Azt utóbbi időben a termelékenység csökkenése, és a befektetői elvárások növekedése miatt számos vállalat, köztük az Amazon vezetői követelték, hogy a munkavállalók térjenek vissza az irodákba.

Elon Musk apja szerint Ukrajnát egy humorista vezeti (Videó)

Az interneten terjed egy egyperces videó, amelyben Elon Musk apja, Errol Musk beszél az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos gondolatairól. Az agyunkat mossák azzal, hogy azt mondják, hogy az ukránok a jók és az oroszok a gonoszok. Mégis rengeteg amerikai biofegyver-laboratóriumot találtak Ukrajnában" - mondta, és hozzátette - „Ukrajnát egy humoristából lett elnök vezeti", ami szerinte nagyon furcsa.

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. május 21. 02:37
A mai világban munkanélküliségi rátáról és munkaerőhiányról beszélni nincs is értelme. Mert a kettő egyszerre lehet. Hiába húsz százalékos a munkanélküliség, ha egyetlen agysebész sincs köztük, akire meg nagy szükség lenne. És ez nem is konvertálható, vagy nem egyik pillanatról a másikra, mert még egy átképzés is évekbe telik. A világ komplex lett és specifikált. Nem csak arról szól, hogy munkaerő kell, hanem képzett és tapasztalt munkaerő kell. És ezt a nehéz összehozni. Még akkor is, ha a földrajzi távolságok nem is lennének, ami szintén nem mindegy, mert utazással is jár.
sorivo4
2023. május 21. 02:18
"a személyzet többi része továbbra is személyesen jelenjen meg a munkahelyén." Tök fölösleges nyolc órán keresztül szimulálni a munkát, csak mert a munkaadó nem bízik az alkalmazottaiban vagy nem becsüli meg őket. Ez az egész nyolc órás munkavégzés egy marhaság. Így csak a rabszolgák működnek. Feladatokat kellene adni, megadott fizetéssel, és a munkavállaló maga választja azt ki magának és vállalja el. Ha elvégzi, megkapja az utána járó kitűzött bért, és senkit sem érdekel, hogy kettő vagy nyolc óra alatt végezte-e el, és közben még a gyereket is elvitte-e az óvodába. Csak ez a hatékony, semmi más. De ahhoz viszont nagyon precíz és pöpec feladat-specifikációk kellenek, amiben a legtöbb munkaadó nem jeleskedik, mert szarok hozzá. Egyszerűbb leültetni a munkavállalót nyolc órára ötvenszázalékos hatékonyságon, aztán majd ő kiszenvedi. Pedig csak gondolkodni és tervezni kéne tudni, és arra nagyobb hangsúlyt fektetni.
sorivo4
2023. május 21. 02:02
Nem hülyeség, mert megspórolhat egy csomó utazást is, ami nélkül lehetetlen lenne megfelelő munkaerőt találni. De nem nyakló nélkül. A csapatmunka csak rendszeres személyes kontaktussal működik. Az egy fizikai kapcsolatban álló közösséget kíván. Legalább rugalmas, de rendszeres alkalmi fizikai kontaktussal. Távolságtól függően megszabott időközönként. Ha a világ másik felén él valaki, attól mondjuk elég havonta egyszer egy repülőutat kérni. Aki meg ugyanabban a városban él, attól heti egy vagy két napot. De ez kiterjeszti a munkaerő toborzásának hatósugarát. Ami egy megoldás a fokozott munkaerőhiányra is, ami leginkább a területi korlátok miatt korlátozódik. Egy egyensúlyt kell találni ebben is, mint mindenben.
on1the1border
2023. május 18. 16:03
6 év tapasztalat után mondom, hogy a home office-nak elég sok hátránya van. De inkább ez, mint: - Napi több óra utazgatás - Rossz irodai munkakörülmények - Az ország másik felébe költözni, mert helyben nincs munka És egyébként mit moralizál? Amíg valaki elvégzi a munkáját otthonról, akár jobban, mint az irodai társa, addig ez nem erkölcsi kérdés. Ha pedig valaki egyéni vállalkozóként dolgozik, akár egy nagyobb céggel szerződve azzal sincs semmi gond...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!