Középpontban a drónok

2023. augusztus 18. 17:37

Az orosz tüzérségnek ugyanúgy égető szüksége van a nagy manőverezőképességgel bíró tüzérségre, mint a nyugati társainak.

2023. augusztus 18. 17:37
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva Tér

„Noha a változás részben már a háború jelentette kihívásokkal elkezdődött, kérdés, hogy ennek léptéke és intenzitása mennyire válik kiterjedté. Ugyanis bár a 2023-as orosz védelmi büdzsé az eredeti tervekhez képest megduplázódva elérheti az év végére a 9,7 billó rubeles – nagyjából 100 milliárd dollár – szintet, ám nem tudni pontosan, hogy ebből mennyi juthat az új technológiák beszerzésére és mennyi a háborús erőfeszítések puszta fenntartására.

Minden esetre augusztus 16-án mintegy 400 milliárd rubel – 4 milliárd dollár – értékben írt alá az orosz védelmi minisztérium új beszerzési szerződéseket.

Persze az összképhez hozzátartozik, hogy ezen szerződések aláírására mindenképp sor került volna, csak természetesen érdemesebb már akkor azokat egy nemzetközi szinten jegyzett eseményre időzíteni. A beszerzések részeként az orosz haderő 2500 új gyártású járművet és egyéb eszközt kaphat. Többek közt a 2Sz43 Malva típusú kerekes önjáró tüzérségi löveget. A Malvát gyakorlatilag a svéd Archer és a francia CAESAR rendszerek orosz megfelelőjeként lehetne leírni, amely alapját szintén egy teherautóalváz képezi, jelen esetben a 8×8 kerékképletű BAZ-6010-027. A felépítményt pedig a 30 darabos lőszerkészlet mellett a 2Sz19 Mszta-Sz által is alkalmazott 152 milliméteres 2A64 huzagolt ágyú adja.

Az ukrajnai háború eddigi tapasztalatai alapján az orosz tüzérségnek – főképp a tüzérségi párbajok során – ugyanúgy égető szüksége van a nagy manőverezőképességgel bíró és könnyen áttelepülő kerekes tüzérségre, mint a nyugati társainak. Ezen a hiányon enyhíthetnek a »mindössze« 32 tonnás Malvák, amelyek első példányait vélhetően a légideszant erők – VDV – kaphatják meg.”

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. augusztus 19. 20:07
A moszkvai haditechnikai kiállítás.. https://moszkvater.com/kozeppontban-a-dronok/
counter-revolution
2023. augusztus 19. 06:11
Mert a médiamunkás azt nem másolta ide.
Szittya Attila Bendegúz
2023. augusztus 19. 05:26
"Középpontban a drónok" Jó cikk. Csak a drónokról nem szól semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!