Szuper a nyaralás Görögországban, csak nehogy megbetegedjen!

2023. augusztus 15. 15:00

Ahogy minden évben, turisták tömegei nyaralnak a népszerű görög szigeteken, az idilli nyaralás színfalai mögött azonban ketyeg egy időzített bomba: a görög egészségügyi rendszer nem képes ellátni a megbetegedett látogatókat, írja a Politico.

2023. augusztus 15. 15:00
null
Maráczi Tamás

A brüsszeli portál riportja azt követően térképezte fel a görög állapotokat, hogy a helyi közvéleményt mélyen felháborította, amint a nyáron eddig kilenc olyan haláleset történt, amely datálhatóan a mentők vagy az ellátórendszer túlterheltségéből, késlekedéséből fakadt.

Mint írják, az általános orvoshiány miatt 

a görög szigetek kórházainak többségében nincsenek saját osztályos orvosok, hanem a nagyobb városokból küldenek ki doktorokat a nyári ideiglenes beosztásra. 

A mentőszolgálatnál még zűrösebb a helyzet: az Égei-tengeren fekvő Küklád- és Dodekanészosz-szigetcsoport gyönyörű szigetein a legtöbb esetben napi egy (azaz 1!) mentőautó látja el a 24 órás szolgálatot. (A Politico elemzése szerint egy Athén nagyságú városban minimum 90 mentőautó tud biztonságos orvosi hátteret nyújtani, de még a görög fővárosban is csak a fele, 50 autó áll rendelkezésre.)

A görög mentőszolgálat (EKAV) elnöke a lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy a helyzet válságos. Jorgosz Matiopulosz szerint 

a turistaparadicsomok legtöbb mentőállomása, egészségügyi központja maximális kapacitáson dolgozik, de így is képtelen ellátni a betegeket. 

A nyári szezonra az ország minden pontjáról át próbálják csoportosítani a mentősöket az égei szigetekre, gyakran a nyári szabadságukat kell megszakítaniuk, hogy elég szakember legyen mindenhol. A nagyobb városokból próbálják idecsábítani az orvosokat, de sok doktor egyszerűen nem akar vidékre, elszigetelt, kis üdülőhelyeken elhelyezkedni, hol a külföldi turizmus által felhajtott árak miatt drága a megélhetés.

Riasztó esetek

Júniusban egy 63 éves helyi asszony halt meg Kosz szigetén egy autóban, ahogy egy helyi kórházba szállították – a mentő sem tudott kimenni érte, és a kórház előtt várakozva egy szabad orvos sem volt, aki gyors ellátásban tudta volna részesíteni. 

Kosz szigetén a mentőszolgálatnak 10 mentőorvosa és 11 asszisztense van, három mentőautó áll rendelkezésükre, 

de a 24 órás szolgálatot igazából 1 autó viszi – összehasonlításként a területen 40 ezren élnek, és a nyári szezonban egymillió turista fordul meg itt. 

Szintén nyár elején egy 19 éves terhes hölgy hunyt el egy hasonló tragédiában Athénban: a nő húsz segélyhívást intézett a mentőkhöz, öt órát várt a kocsira, de már nem ért be a kórházba. Leszbosz szigetén egy 78 éves  idős hölgy lett rosszul úszás közben – a mentők két óra múlva érkeztek, már csak a halál beálltát tudták rögzíteni. Azóta hat újabb eset történt, amelyek a mentők túlterheltségének, elkésésének a számlájára írandók.

Reform helyett toldozgatás

A társadalmi felháborodás miatt a kormány bejelentette: a mentőorvosok szállítására a tűzoltóságoktól, a hadseregtől és helyi önkormányzatoktól vezényeltek át sofőröket a mentőállomásokra – ezt az athéni parlament gyorsított eljárásban július 27-én meg is szavazta. A mentőszolgálat azonban tiltakozott a döntés ellen, mondván: a krízishelyzetekben képzett asszisztensekre van szükség, nem csupán sofőrökre, egy ilyen csapat súlyos esetekben nem lesz majd lépes a szakszerű orvosi ellátásra.

Az ügy sürgős lépéseket követel a júniusban újra kormányra került konzervatívok számára. 

Kiriákosz Micotákisz kormányfő egyik választási ígérete éppen az volt, hogy rendbe teszi az anarchikus egészségügyi rendszert, 

10 ezer új munkavállalót hoz a rendszerbe, köztük 800 mentőst. Az egészségügyi szakszervezet szerint azonban ezek a számok jól hangzanak, de csupán a stagnálást jelzik: az elmúlt három évben éppen ennyien vonultak  nyugállományba az egészségügyi szektorból.

A görög kórházi orvosok szövetsége (OENGE) szerint a helyzet súlyos, egyes kórházak a működésképtelenség határán vannak, és nemcsak a távoli vidéki régiókban, de a központi területek egyes nagyvárosaiban is. „Ilyen helyzetnek nem szabadna megtörténnie a civilizált világban, egy európai uniós országban, egy turisztikai célpontnál. Állandó megoldásra van szükség” – közölte a Politico-val Kosz polgármestere, Teodoszisz Nikitarasz.

--

Nyitókép: Kórházi életkép Kosz szigetén 2023. július 17-én   (forrás: Aris MESSINIS / AFP)

 

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2023. augusztus 15. 18:15
Pár éve a sürgősségi és a sima várakozós ügyelet is jól működött Athénban, de a mentő kocsik 2/3-át lefoglalták a migránsok. Ez Athénban k.b. 8 mentőből 3 hasznátak a helyieknek/túristáknak. Az ügyeleten beírták egy füzetbe az adataimat és fél nap után mehettem a patikába kiváltani a méregdrága orvosságot. Kisgyermekeseket mindenki (!) maga elé engedte, nekik minimális volt a várakozási idő. De ez ugye a főváros volt.. Az ügyelet olyan mediterránosan szoc.reál volt, csak mosolygósabb , az új nagy kórház meg, mint nálunk bármelyik hasonló korú.
Zolotarjov
2023. augusztus 15. 16:28
Na ugye..
Búvár Kund
2023. augusztus 15. 16:27
Orbán lerohasztja a görög egészségügyet😁😁😁😁 is. Következik neki a görög oktatás! 😂😂😂😂 Ugyi kis dákós trollocskák?
betik
2023. augusztus 15. 16:26
2010-ben az EU (főleg Németország), a világbank és az IMF rájuk kényszerített egy kegyetlen, brutális megszorító csomagot. És most a politico ajvézik az egészségügy állapotáról, pedig annak idején pont ők írták, hogy nincs más megoldás a görög válságra csak a megszorítás. Pofátlan szemetek, hülyének néznek mindenkit. Jövőre el kell küldeni ezt az EU parlamentet és bizottságot Ursulával az élen a jó büdös picsába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!