Ukrajna szerint orosz drónok zuhantak le Romániában

2023. szeptember 04. 22:07

Ez lenne az első alkalom, hogy Oroszország, még ha véletlenül is, de csapást mért egy NATO-tagállamra.

2023. szeptember 04. 22:07
null

Ukrajna azt állítja, hogy orosz drónok szálltak le román területre egy szomszédos ukrán városra mért csapássorozat során – írta meg a BBC.

Dmytro Kuleba külügyminiszter egy kijevi sajtótájékoztatót követően újságíróknak elmondta, hogy Ukrajnának fényképes bizonyítékok állnak rendelkezésére állítása alátámasztására.

Románia azonban visszautasította Kijev verzióját, a BBC pedig azt állítja, hogy nem tudja hitelesíteni a képet.

A vita az orosz és a török vezetők megbeszélése közben alakult ki.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az oroszországi Szocsiba utazott, hogy megpróbálja meggyőzni Vlagyimir Putyin elnököt annak az egyezségnek az újjáélesztéséről, amely lehetővé tette Ukrajna számára a Fekete-tengeren keresztül történő biztonságos gabonaexportot.

Putyin azt mondta, hogy a megállapodást, amelyet Moszkva júliusban felbontott, 

addig nem állítják vissza, amíg a Nyugat nem teljesíti az orosz mezőgazdasági termékekkel szembeni szankciók feloldására vonatkozó követelését.

Azt azonban kijelentette, hogy Oroszország folytatja a hat afrikai országba történő ingyenes gabonaszállításra vonatkozó terveit, és még a logisztikát is ingyenesen végzi.

Az elakadt gabonaüzlet áll a vita középpontjában

Oroszország már több mint egy hónapja támadja Ukrajna Duna menti kikötői létesítményeit, és megpróbálja megakadályozni, hogy Ukrajna a folyót használja gabonaexportjára. Mivel a legtöbb hajó nem használhatja Ukrajna fekete-tengeri kikötőit, 

Moszkva a jelek szerint meg akarja akadályozni, hogy Kijev életképes alternatív útvonalakat alakítson ki.

Az Izmail kikötője elleni vasárnap esti támadásokat mindössze egy nappal azután indították, hogy orosz drónok csapást mértek a közeli Reni kikötőjére.

A legutóbbi támadás óta egyfajta szópárbaj alakult ki Ukrajna és a bukaresti kormány között, amely szerint ez nem történt meg.

Természetesen fennáll a balesetek vagy incidensek kockázata, de egyelőre nem ez volt a helyzet” 

– mondta Luminita Odobescu román külügyminiszter.

Kuleba dühösnek tűnő hangon azt mondta, hogy „teljesen nyilvánvaló, mi történt”.

Azt sugallta, hogy 

Ukrajna egyes partnerei valójában szemet hunytak, hogy elkerüljék a konfliktusba való belekeveredést.

Ha egy orosz drón valóban román területen landolt, anélkül, hogy az elfogás eredménye lett volna, akkor ez lenne az első alkalom, hogy Oroszország közvetlenül, ha véletlenül is, de csapást mért egy NATO-tagállamra.

Nyitókép: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. szeptember 06. 16:37
milyen támadásról beszél a náci propaganda (és a Mandiner...)?! az ukránok által lelőtt drónokról van szó. A nácik nagyon erőlködnek, hogy egy világháborút robbantsanak ki...
irmag2
2023. szeptember 05. 14:53
Oroszország szerint meg ukrajnai drónok zuhantak le Romániában?
lyon-v-2
2023. szeptember 05. 13:00
Az öreganyátok v-lagát. Szarházi banda. Nagyon szeretnétek ha világháború lenne ? Most már tényleg elég ebből a sok mocskos hazug beszólásból. Ideje lenne abbahagyni a kunyerálást, a megmondásokat és a szemtelen követelőzéseket is. Elképesztő egy banda....
KINGA SÁNDOR
2023. szeptember 05. 06:20
Nem lennék meglepve, ha az derülne ki, hogy ez is egy újabb provokáció az ukránok részéről, csakúgy, mint a lengyeleknél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!