Vera Jourová aggódik a Twitter (X) miatt, figyelmeztette Elon Muskot: „Figyelni fogjuk, mit csinál!”

2023. szeptember 26. 18:55

Az uniós biztos könyörtelenül megmondta a véleményét.

2023. szeptember 26. 18:55
Vera Jourová cseh EU-biztos

Az X (korábban: Twiter) közösségi hálózaton terjed legnagyobb arányban a dezinformáció – jelentette ki keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos.

Elmondta, hogy a bizottság elemzést készített három uniós tagállamban, Spanyolországban, Lengyelországban és Szlovákiában, és az elemzés arra az eredményre vezetett, hogy a korábban

Twitter néven ismert X „messze elmarad a dezinformációellenes uniós normáktól”.

A Twitter 2018-ban aláírta az önkéntes együttműködésről szóló kódexet, mely szerint a további több tucat aláíró online platformmal egyetemben eldöntheti, milyen kötelezettségeket vállal a dezinformáció elleni küzdelemben. Az azóta Elon Musk amerikai milliárdos tulajdonába került cég kilépett az egyezségből.

Bár a kódexhez való csatlakozás önkéntes, egyes elemei a múlt hónapban hatályba lépett uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvénybe is bekerültek, és ezek a X-re is vonatkoznak. A törvényt megsértő vállalatokra a globális bevételük akár hat százalékának megfelelő összegű bírságot szabhatnak ki, vagy akár ki is tilthatják őket a webfelületekről.

„Elon Musk jól tudja, hogy a kódex elhagyásával nem kerülheti el a büntetést, mert most már teljes mértékben érvényben van a digitális szolgáltatásokról szóló törvény.

Azt üzenem a Twitternek, hogy be kell tartania a törvényt, mert mi figyelni fogjuk, mit csinál”

– figyelmeztetett Jourová.

A dezinformáció elleni küzdelem fontossága

A biztos felszólította a közösségimédia-platformokat, hogy fokozzák a dezinformáció elleni küzdelmet, és a Kremlt nevezte meg az Európai Unió felhasználói ellen irányuló félrevezető online tartalmak egyik fő mozgatórugójaként. Felhívva a figyelmet a közelgő uniós választásokra, Jourová hangsúlyozta: „Az orosz állam elköteleződött az eszmék háborúja mellett, és az a célja, hogy beszennyezze információs terünket féligazságokkal és hazugságokkal annak érdekében, hogy hamis képet alkosson rólunk, és azt sugallja, hogy a demokrácia semmivel sem jobb, mint az autokrácia”.

Mint mondta, a nagy médiaplatformoknak résen kell lenniük,

mivel az EU arra számít, hogy a Kreml és szövetségesei aktívabbak lesznek az európai választások előtt. Véleménye szerint az orosz propaganda és az ahhoz kötődő dezinformáció még mindig nagyon nagy mértékben jelen van az online platformokon. „A Kreml Ukrajnában bombákkal harcol, de mindenhol máshol szavakkal, beleértve az EU-t is” – húzta alá Vera Jourová.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2023. szeptember 27. 20:40
Na és a momentumos szlogen? Azt nem mondta? ÉRTED MEGYÜNK! Csak nem fekete Pobjedával?
pragmatika
2023. szeptember 27. 18:06
"Azt üzenem a Twitternek, hogy be kell tartania a törvényt, mert mi figyelni fogjuk, mit csinál” :))) A képen látszik is hogy figyel. Ez a nő nem nálunk volt ávós ? :-))) B.meg miért van az, hogy a "rendszerváltás" előtti idők jutnak eszembe, mikor mi voltunk a "béketábor" (lóf.szt voltunk azok) a "baráti" országok (lóf.szt voltunk azok az oláhokkal) meg itt volt a "népi demokrácia" (lóf.szt volt az). Miközben ilyen verő jurova félék figyelték minden lépésünket.
KBA98
2023. szeptember 27. 16:13
Hülye, aljas tót cemende! Épp itt az ideje, hogy eltakarodjon!
pipanszky
2023. szeptember 27. 15:21
Kelt tészta képű jerewa, miért is voltál sitten drága? Segítek: korrupció miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!