Harag és gyász

2023. október 18. 21:44

Ideje van a gyásznak és ideje a harcnak Izraelben. Még zajlik az október eleji támadás áldozatainak azonosítása és eltemetése, de már nagy erőkkel készülnek a gázai terrorszervezetek felszámolására. Mindeközben a nemzetközi szelek elkezdtek Izrael ellen fújni.

2023. október 18. 21:44
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) terroristáinak október 7-ei támadását követően több napba telt, mire az izraeli hadsereg felszabadította a Gázai övezet menti településeket. A kibucokban olyan mészárlás nyomait találták, amilyenhez hasonlóra nem volt példa a modern Izrael történetében. A legszörnyűbb támadás Kfar Aza kibucban történt, ahol több mint 100 embert gyilkoltak meg. A kibucban volt egy utca, ahol 66 civilt öltek meg, köztük nőket, gyerekeket és időseket. A helyszínre érkező mentőcsapatok meggyilkolt kisbabákat találtak, az otthonok falait gépfegyverek lövedékei szaggatták szét. A megtámadott településeken a ZAKA nevű izraeli önkéntescsoport tagjai kutatták át a házakat, hogy összegyűjtsék a holttesteket. Josszi Landau, a szervezet egyik vezetője az i24Newsnak arról beszélt: egy házban találtak egy fejbe lőtt fiatal nőt, akinek a hasából a terroristák kivágták a csecsemőt, majd leszúrták. Egy másik házban találtak egy családot, amely tagjainak megkötözték a kezét, majd felgyújtották őket. Az önkénteseket annyira megrázták a látottak, hogy leültek imádkozni, csak úgy tudtak továbbmenni. Landau és csapata öt napon át végezte a holttestek összegyűjtését. A Hamasz által meggyilkoltak száma lapzártáig átlépte az 1400-at, s több mint 3500 sebesültet számlálnak. Eddig csak a halottak felét sikerült azonosítani. A folyamat még szombaton is tartott, és rabbik is részt vettek benne. Egyikük az AP-nek elmondta: „A zsidó törvények szerint nem szabad megszegni a szombatot egy halott miatt. Kivételt képez az az eset, amikor a család kétségbeesik, és a haláleset annyira megnyomorító, hogy a család életét veszélyezteti. Ilyenkor szombaton is dolgozni kell, hogy azonosítsuk a holttestet, és válaszokat adjunk a családnak.” 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. október 19. 08:44
"Mindeközben a nemzetközi szelek elkezdtek Izrael ellen fújni." Mikor kezdtek el a nemzetközi szelek a zsidóság ellen fújni?! -nem hiszem, hogy Ferdinánd és Izabella idejében, sokkal korábban... -miért is..?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!