Sztrájkoló orvosok – repedezik a német egészségügyi rendszer

2023. október 03. 07:15

Egyre több jel mutat arra, hogy rendszerszintű problémákkal küzd a német egészségügyi rendszer.

2023. október 03. 07:15
null

A német orvosszövetség úgy látja, hogy a praxisok egyre nagyobb nyomás alatt vannak. A költségeik kezdenek elszállni a személyzet magasabb fizetése, valamint az energia- és anyagárak emelkedése miatt. Továbbá az egészségügyet gúzsba kötő adminisztráció sem könnyíti meg a dolgozók dolgát. Mindez egyre hosszabb várólistákhoz és lassan az ellátás veszélyeztetéséhez vezethet – írta meg a Magyar Nemzet.

Dirk Heinrich hamburgi fül-orr-gégész a német közmédiának arról beszélt, hogy a számlázási lehetőségek korlátozása és a túlzott adminisztrációs kötelezettségek gyakorlatilag az alapvető ellátást is veszélyezteti. Ahelyett hogy a betegekkel foglalkoznának,

a praxisok évente körülbelül 60 napot töltenek papírmunkával

– tette hozzá az orvos.

Továbbá hozzátette, hogy bár minden egyes kezelésért pénz jár az egészségbiztosítótól, de a teljes összeg maximálva van. Ebből adódóan hiába kezelnek több embert a praxisok, nem fogják teljes mértékben visszakapni a költségeiket.

Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi minisztert is nyilatkozott az ügyben. Véleménye szerint

neki is spórolnia kell.

Mindeközben pénzügyi befektetők egyre több praxist vásárolnak fel, majd láncokként profitszerzés céljából megnyirbálják őket. Dirk Heinrich nagyon aggasztónak tartja ezt a fejleményt, mert ezek a befektetők nyilván másfajta fókusszal gondoskodnak a betegekről, más célokat tűznek ki maguk elé.

A hangsúly gyakran az egyes egészségügyi szolgáltatások eladásán van.

A folyamat miatt néhány napja több tízezer német orvos és nővér kérte a kórházak további anyagi támogatását egy tiltakozáson. Sok kórház ugyanis egzisztenciális problémákkal küzd, és a bezárás szélén áll, ráadásul a kórházak képviselői arra figyelmeztettek, hogy 

meredeken növekszik a kórházi halálesetek száma.

Néhány napja a gyógyszerészek is tiltakoztak az egészségügyben zajló negatív tendenciák és körülmények miatt.

A demonstrációról készült videót itt tekintheti meg:

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. október 03. 21:21
By the way: Akinek nem tetszik, elmehet innen ...
survivor
2023. október 03. 21:20
A Köpcös az oka...
survivor
2023. október 03. 21:19
Orbán tehet róla ! Orbán vuduzza a német e.ü.-t.
Pelso j.
2023. október 03. 14:32
llnnhegyi Igen, a központosított közbeszerzés = központosított harács. Nem gond, erre is szólt a felhatalmazás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!