A fagyi visszanyal: Trump malmára hajthatja a vizet, hogy Coloradóban meghurcolták

2023. december 21. 14:54

A BBC elemzése szerint az, hogy kizárták Donald Trumpot a republikánus előválasztásból, akaratlanul is megerősítheti a volt elnök pozícióit.

2023. december 21. 14:54
Donald Trumpo egy iowai kampányrendezvényen

„Ők nem engem akarnak, hanem téged. Én csak útban vagyok nekik”mondta Donald Trump akkori amerikai elnök egy beszédében, miután vádat emeltek ellene még 2019-ben. 

Azóta a vele szemben alkalmazott jogi hercehurca mintha folyamatosan csak emelné az ázsióját: emlékezetes, nyáron még le is tartóztatták a volt elnököt, ezután népszerűsége megugrott, augusztustól kezdve egyre csökkent azok aránya, akik kedvezőtlen, és nőtt azok aránya, akik kedvező véleménnyel voltak az exelnökről. 

Ezt is ajánljuk a témában

Előnye pedig a republikánus jelölte között immár vitathatatlan.

Erre jött most rá a Colorado-i Legfelsőbb Bíróság döntése, amely kizárta a republikánus előválasztásból Trumpot, ám a BBC szerint éppen ellentétesen hathat, mint azt kitervelői szeretnék.

Ezt is ajánljuk a témában

A híroldal elemzése szerint a döntés elmossa a határt az igazságszolgáltatás és a politika között, ami különféle további problémákhoz vezethet, Trump pedig

2024-ben ugyanúgy indulhat elnökjelöltként, mint eddig, egyszóval nem akadályozza meg őt semmiben.

Ugyanakkor a liberális NGO-k és Trump-ellenes csoportok által indított eljárás mögé a demokraták sem sorakoztak fel egy emberként, mint a BBC fogalmaz, „ez egy olyan küzdelem, amit nem akarnak megvívni”. Jena Griswold coloradói államminiszter – aki egyébként nem volt hajlandó egyoldalúan fellépni annak érdekében, hogy Trumpot blokkolja az előválasztáson – szerdán nem túl lelkesen nyilatkozott a döntés kapcsán a sajtónak, idézi fel a portál.

Trump fellebbezése valószínűsíthető, méghozzá közvetlenül a Legfelső Bíróságnál, a BBC idézi Samuel Issacharoffot, a New York-i Egyetem alkotmányjog-professzorát, aki szerint a fellebbezésnek szinte biztosan helyt adnak, különös tekintettel arra, hogy más államok bíróságai hasonló ügyekben így döntöttek, a demokratikus rend felbontását jelentené, ha az országos elnökjelöltségbe az egyes államok bíróságai szólhatnának bele. Arról nem beszélve, hogy a Legfelső Bíróságon a konzervatív bírák vannak többségben, s

Issacharoff szerint még azok is idegenkednének elutasítani a fellebbezését, akik más ügyekben az elnök ellenében hajlamosak dönteni.

Trump kampányának szóvivője a várható módon reagált: Steven Cheung szerint ez annak a jele, hogy a demokraták elvesztették hitüket Joe Biden elnökben, és „most mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák, hogy az amerikai szavazók jövő novemberben kirúgják őket hivatalaikból”.

A döntés ellen Trump legnagyobb republikánus ellenlábasa, Ron DeSantis floridai kormányzó is tiltakozott, hatalommal való visszaélésnek nevezte a coloradói döntést, a coloradói republikánusok pedig azzal fenyegetőznek, hogy az egész előválasztási eljárást félreteszik, és választmányi eljárás keretében választják ki a jelöltet.

***

Nyitókép forrása: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. december 28. 04:14
Nem hajHATJA, hanem hajtja. Nyugodt futása lesz az elnöki székig.
Józsi6
2023. december 22. 08:38
Ostoba forkász. Trumpot még 24 államban kizárják és akkor lesz a legerősebb. Sőt, ha mind az 50 államban akkor meg egyenest legyőzhetetlen. Mert aki nem tud indulni, azt nem lehet legyőzni.
anonymtalan2
2023. december 21. 20:12
Harcoljatok csak Valóság Nagybácsi ellen, hülye libsik, aztán lehet kamillázni meg sasolni, amikor orrba vág.
Sztrovacsek
2023. december 21. 17:32
Csak szólok. Ez a fagyi, nem az a fagyi. Amelyik majd tényleg visszanyal, attól sírva fakadtok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!