Egyre több nyugdíjas füvezik, azt állítják, a kannabisz jobb, mint a gyógyszerek

2024. január 07. 21:50

A szerhasználók egy részének nem meglepetés a fű használata, mivel a mostani nagymamák és nagypapák azok, akik a 60-as, 70-es években hippiként táncoltak Woodstockban.

2024. január 07. 21:50
null

Az USA-ban már húsz államban teljesen legális a marihuána, további 18 államban és a fővárosban, Washingtonban pedig a gyógyászati célú használatát engedélyezték – számol be az RTL. Az idősek körében rohamosan növekszik a kannabiszhasználók száma, 2007-ben a 65 éves és idősebb emberek mindössze 0,4 százaléka használt kannabiszt használt, ez a szám 2016-ra közel 3 százalékra nőtt, 2022-ben pedig már több mint 8 százalék volt.

A szerhasználók egy részének nem meglepetés a fű használata, mivel a mostani nagymamák és nagypapák azok, akik a 60-as, 70-es években hippiként táncoltak Woodstockban és a többi fesztiválon. 

Ebben a korszakban robbant a droghasználat, így ők már találkozhattak akár sokkal erősebb, veszélyesebb szerekkel is.

A marihuána gyógyászati tulajdonságait nem vizsgálták alaposan az idősebb felhasználók esetében, ami megnehezíti az orvosok számára, hogy tanácsot adjanak betegeiknek az előnyökről és a kockázatokról. A kannabiszgyártó cégek viszont tippeket adnak az idősebb felnőtteknek az adagolással vagy a készítményekkel kapcsolatban, sőt 

olyan termékeket is piacra dobtak, amelyeket az ő igényeikre szabtak. 

Egy pszichiáter arról számolt be, több tucat páciense szerint a kannabisz kigyógyította ki őket különböző betegségeikből. Damien Cornwell, egy binghamtoni gyógyszertár tulajdonosa szerint üzlete nagy számban vonzza azokat a vásárlókat, akik olyan „enyhülést keresnek, amit az orvosi rendelőben nem találtak meg”. Elsősorban reumás ízületi panaszokra, szorongásra és álmatlanságra használják – mondta.

Persze van az éremnek másik oldala is. 

Mivel nem minden államban legális a kannabisz, az orvosoknak szövetségi szinten nem áll rendelkezésükre elegendő kutatási adat, ami útmutatást adna arról, hogy kinek, milyen mennyiségben, milyen állapotok esetén hasznos a kannabisz használata, kiknél lehet nagyobb a lehetséges ártalmak kockázata, hogyan kell megfelelően adagolni, vagy milyen fajtákat ajánljanak. Ami bonyolulttá teszi a dolgot, hogy a kannabisz rendkívül összetett növény, és több mint 100 kannabinoid összetevője létezik. Nagyon vigyázni kell az adagolással.

Nyitókép: Vásárló és eladó a Harborside amerikai marihuánakereskedelmi társaság oaklandi üzletében 2018. január 1-jén, amikor legálissá vált a kannabisz kábítószer árusítása nem orvosi célra is Kalifornia államban. (MTI/EPA/John G. Mabanglo)

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. január 08. 14:05
A jenkik legnagyobb baja/problémája, hogy sohasem nőnek fel, vénségükre is gyerekesen viselkednek! Ezért kerül a többségük idősotthonba, mivel a családi kötelékek felbomlanak a fiatalok kirepülése után. Jó ha évente 1-2x találkoznak majd, esetleg az unokákat nevelgethetik pár évig majd azok is tovatűnnek. Csak a nagyon gazdagokat tartja össze úgy ahogy a vagyon, az öröklésvágy. Minden hülyeségük ebből ered, mert szenilisen is hülyegyerekek maradnak s ennek megfelelően viselkednek.. A filmjeiken is jól látható ez. Sajnos az a nyavalya is átterjedt Európába....
muszlim1970
2024. január 08. 04:58
Jól teszik!Bajuk nem lesz tőle!Én nem szeretem!
Gyurcsany-embere
2024. január 08. 00:15
Magyarországon ilyen bizton nem lesz. Itt annyira hülyék, hogy 20 féle gyógyszert is beszednek egyszerre, amiből az elsőt a tényleges panaszra, a többit már a mellékhatásokra kapják a nyuggerek. Bármire utasíthatók, csak az a vicc hogy fél lábbal a sírban rettegnek a haláltól, de akkor mit is csináltak 70 évig???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!