Visszavágnak a muszlim diákok – most iszlamofóbia a vád a Harvardon

2024. február 10. 10:51

Tovább süllyednek az amerikai elitegyetemek az etnikai konfliktusokba.

2024. február 10. 10:51
null

Az Egyesült Államok és egyben a világ vezető egyetemei közül egyre többeket ért utol az elmúlt években az identitáspolitikai és kultúrharc. Ennek során a korábbi, érdem alapú, meritokratikus szemlélet helyét 

egyre inkább átvette a származáson vagy épp nemi identitásokon alapuló megkülönböztetés.

Az egyetemek „pozitív diszkriminációt” szolgálni kívánó intézkedéseket is bevezettek, például meghatározott etnikai csoportok kedvezményeket kaptak a bejutáshoz, míg mások ilyenben nem részesülhettek, amit viszont gyakorlatilag az ő esetükben negatív diszkriminációnak lehet nevezni.

Az egyetemek óvatos – de lehet akár gyávának is nevezni – vezetése pedig időközben egyre inkább belesüllyedt a radikális csoportok által befolyásolt kultúrharcokba. Ennek súlyos példája volt az elmúlt hónapokban, amikor is a Harvard elnöke – egy fekete nő, Claudine Gay – nem volt képes egyértelműen elhatárolódni az Izrael- és zsidóellenes szólamoktól, amik a Harvardon is teret nyertek a Hamász terrortámadását követő, palesztinpárti tüntetéseken. Gay végül bele is bukott a botrányba.

Ezt is ajánljuk a témában

A zsidó diákok elmúlt hónapokbeli panaszai után most viszont a palesztin diákok aggódnak a szerintük ellenük irányuló, „iszlamofób” megnyilvánulások miatt a Harvardon, az egyetem tehát tovább vergődik az identitáspolitikai, kultúrharcos konfliktusokban.

A Muslim Legal Fund of America nevű, amerikai muszlim jogvédő szervezet panaszt nyújtott be, miután 

a Harvard egyes muszlim diákjai arról számoltak be, hogy zaklatták és rasszista támadások érték őket

csak azért, mert palesztinok, muszlimok, és kiálltak a palesztinok jogaiért – szól a hír.

A diákok szerint azért is megtámadták őket, mert a hagyományos palesztin kendőt viselték. A jogvédők szerint a Harvard nem védte meg ezen diákjait a zaklatásoktól, pedig nekik is joguk van a biztonságos környezethez és nézeteik szabad megvallásához.

A történtek miatt lépéseket tett az amerikai szövetségi oktatási minisztérium is, amely vizsgálatot indított az ügyben.

A Harvardnak nem ez az első ilyen esete az ősz óta: pár héttel korábban a Harvard zsidó diákjait érintő antiszemita incidensek miatt indult vizsgálat a neves egyetemen.

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

Bret Stephens

The New York Times

Idézőjel

Ahol korábban hegycsúcs állt, ott most kráter van.

Nyitóképen: Palesztinpárti tüntetés a Harvardon (Joseph Prezioso / AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. február 11. 19:53
és van olyan gyökér aki ezért fizet több százezer dollárt .. aztá kijön a puja kommunikáció szociológia szakos diplomával , és mosogatónak sem veszik fel a mekdonáltszba
alexandrosz-2
2024. február 10. 16:05
Helyes. Pusztuljanak!
istvanpeter
2024. február 10. 13:31
Ismételten bebizonyosodott, hogy a különböző etnikai gyökerű, s jelentősen eltérő erkölcsi, szellemi és kulturális kapacitásokkal rendelkező embercsoportok integrációja soha nem valósítható meg, de még az együttélés is erősen kétséges és feszültség teljes.
szarvas-2
2024. február 10. 13:29
Meg kellett volna maradnia a gyapotszedésnél,a Tamás báttyával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!