Már el is dőlt volna a brit választás?

2024. március 28. 08:35

Minden felmérés hatalmas konzervatív bukást jósol, de Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök azt állítja: még nincs vége mindennek.

2024. március 28. 08:35
null

Nyitókép: Darren Staples / POOL / AFP

 

Még idén sor kerülhet a brit választásokra és a jelenlegi állás szerint semmi esély nincs arra, hogy a Rishi Sunak vezette konzervatívok megnyerjék a voksolást – írja a Politico. 

A brit Konzervatív Párt hónapok óta 20 ponttal a Munkáspárt mögött kullog, és a képviselők folyamatosan jelentik be, hogy nem indulnak el a választáson. A Politico szerzője szerint fatalista hangulat uralkodik a párton belül. 

A miniszterelnök még mindig abban reménykedik, hogy a jó gazdasági eredmények feléjük billenthetik a szavazókat. 

A konzervatívok összeomlása 

A Politico cikke emlékeztet, két évvel korábban a felmérések azt mutatták, hogy a két pártot alig 5 százalék választja el egymástól. Boris Johnson bukása, valamit Liz Truss 49 napos miniszterelnöksége után a számok bezuhantak, és Rishi Sunak sem tudta helyrehozni a párt megítélését. A konzervatívok sokáig azzal nyugtatták magukat, hogy a választások közeledtével majd javulnak a számok, de ez eddig nem történt meg. A közvélemény-kutatók szerint nem sok esély van arra, hogy a konzervatívok felé dőljön a mérleg. 

A Konzervatív Párt történelmi vereségre készül, és egyre több képviselő dönt a visszalépés mellett, hogy így elkerüljék a megszégyenítő vereséget. 

Eddig 63 konzervatív képviselő erősítette meg, hogy nem indul újra, míg a munkáspártiak közül csak 17-en tettek így. 

Túlzott magabiztosság?

A Munkáspárt eközben egészen más problémával néz szembe: Keir Starmer csapata folyamatosan figyelmezteti a képviselőket és a jelölteket, hogy 

ne bízzák el magukat, nehogy elússzon az előnyük. 

Pat McFadden, a Munkáspárt kampányfőnöke az egyik közvélemény-kutatás után, amely hatalmas munkáspárti győzelmet jósolt, így nyilatkozott: „Ne törődjetek ezzel a közvélemény-kutatással. Harcoljatok úgy, mintha le lennénk maradva. Harcoljatok úgy, mintha minden szavazat számítana.”

Sunak nem adja fel

Rishi Sunak miniszterelnök a kampányát a gazdaságra fókuszálja. Nemrég egy BBC-nek adott interjúban azt mondta, hogy 2024 lesz az év, mikor fellendül a brit gazdaság. 

A szakértők szerint még ha jól is alakulnak idén a gazdasági adatok az emberek életérzése a gazdasági visszaesés. A Public First közvélemény-kutató cég igazgatója a Politicónak elmondta: az elmúlt öt év pénzügyileg megterhelő időszak volt, ezért az emberek szegényebbnek érzik magukat. 

Ráadásul a felmérések szerint a szavazók gazdasági területen se bíznak a Konzervatív Pártban. 

Rishi Sunak egyelőre nem adja fel: nemrég arra buzdította a választókat, hogy „tartsanak ki” a toryk mellett a következő parlamenti választásokon. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­ö­g­­ö­­­s­ ­­­l­­á­n­­y­o­k­­ ­­v­­á­­­r­­n­a­­­k­ ­­r­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
2024. március 28. 14:16 Szerkesztve
Angliában mindenhol ki van plakátolva: “This time you’ll need an ID to vote” (Ez alkalommal személyazonosító szükséges a szavazáshoz) Ezen behaltam, há” eddig hogy szavaztak..? “I am John, you know from the council estate, I promise..” (MATE) Elképesztő 😂😂😂😂
Gullwing
2024. március 28. 09:54
Pedig az indiai miszterelnők igen jó húzás volt....🤣 Ez csak akkor lett volna jobb ha még buzi is..🤣
balbako_
2024. március 28. 09:41
Rövid lesz az indián nyár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!