Navalnij halálának nemzetközi kivizsgálását követeli több, mint 40 ország, köztük Magyarország is

2024. március 04. 20:18

A felhívást Lotte Knudsen, az Európai Uniónak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál (UNHRC) akkreditált nagykövete tette közzé Genfben.

2024. március 04. 20:18
March in memory of Boris Nemtsov in Moscow

Több mint negyven ország fordult hétfőn felhívással Oroszországhoz, hogy tegye lehetővé a börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála körülményeinek nemzetközi kivizsgálását.

A felhívást Lotte Knudsen, az Európai Uniónak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál (UNHRC) akkreditált nagykövete tette közzé Genfben a 27 EU-tagállam és 16 másik ország, köztük Kanada, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Ukrajna nevében. „Felháborított minket az orosz ellenzéki politikus halála, 

amiért a végső felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hatóságokat terheli”

 – mondta Knudsen. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak lehetővé kell tennie a független és átlátható nemzetközi vizsgálatot Navalnij „váratlanul bekövetkezett” halála okának kiderítésére.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn Genfben a „független hangok elnyomásának” azonnali befejezésére szólította fel a moszkvai vezetést a közelgő orosz elnökválasztás előtt. Kijelentette, hogy az orosz hatóságok tovább fokozták az orosz ellenzéket elnyomó intézkedéseiket. Rámutatott: több jelöltet állítólagos adminisztratív szabálytalanságokra hivatkozva akadályoztak meg abban, hogy induljanak a választáson. 

Szerinte Navalnij halála nyomán tovább fokozódik az orosz ellenzékiek üldöztetése, ami komoly aggodalomra ad okot. 

Emlékeztetett arra, hogy Oroszországban politikusok, újságírók, emberi jogi aktivisták, ügyvédek és más jogvédők ezreit vonják büntetőjogi vagy szabálysértési eljárás alá csak azért, mert kimondják véleményüket a közösségi médiában. Türk minden olyan eset gyors és átfogó felülvizsgálatát követelte, amikor Oroszországban embereket vettek őrizetbe alapvető jogaik gyakorlása miatt.

Alekszej Navalnij február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

 A Kreml váltig tagadja, hogy az orosz államnak vagy Putyinnak bármiféle köze lenne a halálához. 

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint a bebörtönzött politikus séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Az orosz nyomozóbizottság azt állítja, hogy elindította a halálesettel kapcsolatos vizsgálatot. Halálának körülményeit azonban egyelőre nem sikerült tisztázni.

(MTI)

***

Nyitókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­­ö­­­g­ö­­­s­­­ ­l­á­­n­­­y­­o­­k­­­ ­v­­á­­r­­n­­a­­­k­­ ­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Reszelő Aladár
2024. március 06. 15:03
Ha követelik, netán még petícióznak is, attól feltámad? Esetleg ideje lenne tudomásul venni, hogy Oroszország nem liberális demokrácia és nem a nyugati értékeknek megfelelő jogállam. Oroszország nem más, mint Oroszország. Ők ilyenek és aligha akarnak megváltozni. Nekünk meg illene elfogadni. Amúgy 1990 után megkérdezték az orosz népet, hogy óhajtanak-e liberális demokráciában élni?
Uztu
2024. március 05. 07:39
Nemzeti radikálas nem kapott még ilyen tiszteletet sose.
Zokni
2024. március 05. 07:04
De azért “Magyarország” megjegyezte, hogy a néhai orosz egy soviniszta volt, ugyebár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!