Bizonytalanság és feszültség fog uralkodni az EU-csúcson az Euronews szerint

2024. április 17. 17:28

A külpolitika megint ellopta a showt a versenyképesség elől.

2024. április 17. 17:28
Giant Banner For The EU Elections

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

 

A bizonytalanság és a feszültség légköre hatja majd át az uniós vezetők a brüsszeli csúcstalálkozóját – írta az Euronews. A találkozó elsősorban a blokkot érintő gazdasági kérdéseket helyezte volna az előtérbe de a közel-keleti konfliktus eszkalálodása miatt úgy változtattak a programon, hogy a külpolitika is teret kapjon.

A találkozó első napján, amely szerda este kezdődik a belga király fogadásával, szó lesz az Izraelben, Iránban, a Gázai övezetben és Libanonban kialakult helyzetről, valamint az ukrajnai háborúról és a Törökországgal való kapcsolatokról is. 

„Az Európai Tanács felszólítja Iránt és megbízottjait, hogy hagyjanak fel minden támadással, és felszólít minden felet, hogy a lehető legnagyobb önmérsékletet tanúsítsák, és tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely növelheti a feszültséget a térségben” – olvasható a csúcstalálkozó nyilatkozatának az Euronews által látott tervezetében.

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb migrációs hullám indulhat 

Libanon a portál szerint különösen aggasztja a döntéshozókat, tekintettel törékeny kormányára, pénzügyi gondjaira és felekezeti megosztottságára. Diplomaták attól tartanak, hogy Libanon, amely 1,5 millió szíriai menekültnek ad otthont, belekeveredhet a konfliktusba, és újabb migrációs hullámot indulhat el az európai partok felé. Hasonló folyamatok már megfigyelhetők Cipruson, a szigetország az idei év első három hónapjában több mint 2000 migránst regisztrált, ami óriási növekedés a 2023-as év ugyanezen időszakában tapasztalt 78-hoz képest.

Az Euronews által megismert dokumentum „hangsúlyozza az EU elkötelezettségét Libanon stabilitása mellett”, valamint „eltökélt szándékát, hogy támogassa a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embereket” az országban, de nem tesz kifejezett utalást a Ciprusra nehezedő migrációs nyomásra. A megfogalmazás azonban a szerda esti megbeszélések előrehaladtával még módosulhat.

Emellett a vezetők várhatóan csatlakoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsának nemrégiben elfogadott határozatához, és azonnali tűzszünetre szólítanak fel a Gázai övezetben, ahol az izraeli offenzíva kezdete óta több mint 33 000 ember  – legnagyobb részen civilek – vesztette életét. Az Európai Tanács követelni fogja a Hamász által fogva tartott valamennyi túsz feltétel nélküli szabadon bocsátását, valamint a palesztinok számára a teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius segítségnyújtást.

A külpolitikai megbeszéléseken az EU-Törökország kapcsolatok jelenlegi helyzetét is megvizsgálják, amelyek továbbra is stratégiai prioritást élveznek valamennyi vezető számára. Egy magas rangú diplomata névtelensége megőrzése mellett elismerte, hogy Törökország létfontosságú kérdés Ciprus számára, de figyelmeztetett, hogy a blokkhoz fűződő kapcsolatokat nem szabad kizárólag ezen a szemszögön keresztül szemlélni. „Többről van szó” – jegyezte meg a diplomata.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkijt sem hagyják ki 

Szerdán virtuális beszédet mond Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nemrég

amiatt szidta a Nyugatot, amiért nem védi meg az ukrán égboltot az orosz csapásoktól,

ahogyan azt Izraelben tették az iráni támadásra válaszul. „A terrort teljesen és mindenhol le kell győzni, nem pedig egyes helyeken inkább, máshol kevésbé” – írta Zelenszkij a közösségi oldalán. A találkozón várhatóan szó lesz a befagyasztott orosz vagyonokról is.

Ezt is ajánljuk a témában

Kicsit a versenyképességről is beszélnek majd

Mivel szerdán a nemzetközi ügyek lesznek a középpontban ezért, a gazdasági versenyképesség kérdése csütörtökre került. A vita alapját az Enrico Letta volt olasz miniszterelnök által készített átfogó jelentés képezi, amely az egységes piac elmélyítését és megerősítését célzó ajánlásokat fogalmaz meg, tekintettel az Egyesült Államok és Kína által támasztott versenyre.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­­ö­g­­­ö­s­­ ­­­l­á­­n­­y­­o­k­ ­­­v­á­r­­­n­­­a­k­­­ ­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Patika
2024. április 17. 18:30
Pánik és a káosz fonalvesztést okoz... ( a baj csak annyi, hogy maga a vonal mindig is rossz irányba mutatott)
Medici
2024. április 17. 18:26
Ha ez az Európai Unió csak 75%-ban működne úgy mint egykor a Szén-és Acélközösség , akkor kissujból kirázna olyan problémák megoldását, melyek a kontinensen kívül okozhatnak az EU. további prosperáló működésében.
luisbathhelena
2024. április 17. 18:26
Zselé a definíciók szerint az oroszok veletek rendes, nyílt háborút viselnek-veletek ellentétben- nem robbantgatnak föl embereket terrorista módon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!