Komoly veszély leselkedik a férfiakra a kutatások szerint

2024. április 05. 13:35

Megduplázódhat a prosztatarákos esetek száma 2040-re.

2024. április 05. 13:35

Nyitókép:  ALBANE NOOR / BSIP via AFP

A The Lancet című folyóiratban közzétette prosztatarákkal foglalkozó tanulmány szerint 2040-re évi 2,9 millióra emelkedik, vagyis világszerte megduplázódik a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak száma – írta meg a Guardien. A halálozások száma a 2020-as szinthez képest 85 százalékkal emelkedik.

A prosztatarák már most is jelentős halálozási és megbetegedési okot jelent világszerte, mivel több mint 100 országban a férfiak körében a rák leggyakoribb formája. A megbetegedések és halálesetek előre jelzett növekedése elsősorban a népesség elöregedésének és a várható élettartam növekedésének tulajdonítható világszerte.

A tanulmány előrejelzése szerint a diagnózisok száma a 2020-as 1,4 millióról 2040-re 2,9 millióra emelkedik, ami azt jelenti, hogy óránként körülbelül 330 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot. 

A halálesetek száma világszerte a 2020-as 375 000-ről 2040-re várhatóan közel 700 000-re emelkedik, bár az alacsony és közepes jövedelmű országokban az aluldiagnosztizálás és a hiányzó adatok miatt a tényleges áldozatok száma magasabb lehet.

Szükség van a tünetek jobb megértésére és a teszteléshez való jobb hozzáférésre

A prosztatarák legfontosabb kockázati tényezői, mint például az életkor és a családi előzmények, elkerülhetetlenek, így a megelőzés pusztán az életmód megváltoztatásával kihívást jelent. A jelentés szerint azonban 

a tudatosság növelésére, a vizsgálatok megkönnyítésére, a korai diagnózis biztosítására és a kezelések fejlesztésére összpontosító kezdeményezések enyhíthetik a terhet és életeket menthetnek.

A jelentés kiemeli, hogy szükség van a tünetek jobb megértésére és a teszteléshez való jobb hozzáférésre, különösen a nagyobb kockázatnak kitett népességcsoportok, például a fekete bőrű férfiak és a családban előfordult betegséggel küzdők körében. A jelentés továbbá inkluzívabb klinikai vizsgálatokra szólít fel az etnikai sokféleség jobb képviselete és végső soron az összes érintett egyén kezelésének javítása érdekében.

(MTI)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:55
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­s­­­ ­­­l­á­­­n­­y­­­o­k­ ­­v­á­­­r­­­n­­­a­k­­ ­­­r­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
fogas paduc
2024. április 05. 14:37
prostamol uno + rendszeres nemi élet...
auditorium
2024. április 05. 14:30
5O év felett rendszeres szűrőprogramra van szükség férfiaknál a prosztatarák diagnosztizálására. Ha időben észreveszik magneses rezonanciával és gyanú esetén CT-vel, akkor megmentik a pacienst. A ROBOT - OP-vel pontosan lehet eltávolitani a rákos részt. Sajnos azonban a nyugati egészségügyi szisztéma se nyújt ingyenes rákszűrést mindenre, a prevencióval PRIVAT rendelésen foglakoznak. (Ha akarsz hosszabban élni, fizess.)
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 05. 13:45
Miért nincs egy normális szűrő program semmire?? Egy 50-es évei végén járó férfit a körzeti orvos még egyszer sem küld el prosztata vagy vastagbél-rák szűrő vizsgálatra, de még egy vérképre sem! Ennyire semmire nincs pénz és szándék??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!