Trump-biztos fegyver: az Egyesült Államokból a NATO fennhatósága alá helyeznék át az Ukrajnát segítő csoportot

2024. április 02. 22:02

A tisztviselők hamarosan megvitatják az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport fokozatos áthelyezését a szövetség irányítása alá.

2024. április 02. 22:02

Nyitókép: Charly Triballeau/AFP

 

Az Egyesült Államok és más nyugati országok fontolgatják egy USA vezette multinacionális csoport átadását a NATO-nak, amely az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást koordinálja, ez az egyike azon számos új javaslatnak, amely segíthet fenntartani a Kijevbe irányuló fegyveráramlást Donald Trump második elnöksége alatt – írta meg a Politico.

A NATO szerdai és csütörtöki brüsszeli külügyminiszteri találkozóján a tisztviselők várhatóan számos lehetőséget megvitatnak, beleértve 

az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoportnak nevezett szervezet fokozatos áthelyezését a szövetség irányítása alá

– három európai tisztviselő és egy amerikai tisztviselő szerint. A cél az lenne, hogy a lépést a NATO-vezetők júliusi washingtoni csúcstalálkozóján véglegesítsék. 

Egy másik amerikai tisztviselő azt mondta, hogy egy másik javaslat hivatalosabb helyet biztosítana a NATO-nak az ukrán csoporton belül az asztalnál, szemben azzal, hogy a NATO irányítása alá kerül. Az Egyesült Államok részéről az elképzelés az lenne, hogy a NATO és Ukrajna közötti kapcsolatokat hosszú távú támogatás céljából megerősítsék.

Az Ukrajna csoportot a háború első heteiben indította Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, a főnökök egyesített elnöke, hogy koordinálják Kijev védelmének nyugati támogatását. Ennek tulajdonítható, hogy több tízmilliárd dollárt felgyorsítottak az Ukrajnának szánt felszerelések, fegyverek és egyéb segélyek beszerzésében, amelyek kritikus szerepet játszottak az orosz erők visszaszorításában. A NATO-nak a csoportban való részvételéről szóló megbeszélések „nagyon magas szinten” zajlanak, azzal a céllal, hogy hivatalossá tegyék Kijevnek nyújtott európai és szövetségi támogatást.

A védelmi minisztérium szóvivője, Charlie Dietz őrnagy nem volt hajlandó megerősíteni a megbeszéléseket, mondván, hogy a minisztériumának nincs új bejelenteni valója a csoport formátumával vagy felépítésével kapcsolatban. „Folyamatosan megvitatjuk, hogyan biztosíthatjuk Ukrajnának nyújtott támogatásunk fenntartását, és hogyan tudjuk a támogatást a lehető legjobb módon megszervezni” – mondta Dietz.

A csoport NATO-ba való átadása jelentős lépés lenne a Nyugat támogatásának megerősítése felé Ukrajna háborújában a belátható jövőben, miközben Európa attól tart, hogy Trump visszatérhet a Fehér Házba. 

A közeljövőben az Egyesült Államok és más országok belpolitikája már azzal fenyeget, hogy megszakítja a finanszírozást ahhoz, hogy további fegyvereket küldjön Kijevnek. A csoport NATO-n belüli formalizálása nagyban hozzájárulna Ukrajna támogatásának megóvásához az Egyesült Államok és a nyugati kormányok változásaitól és különösen Trump részéről – vélik a szakértők.

Austin és Milley 2022 tavaszán hozta létre az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoportot, hetekkel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az ötlet az volt, hogy összehozzák a különböző nyugati országok védelmi főnökeit, hogy megvitassák, milyen fegyvereket és egyéb katonai segítséget küldjenek Kijevnek. A csoport azonban az elmúlt hónapokban akadályokba ütközött, mivel az Ukrajnának szánt amerikai finanszírozás kimerült. A Pentagon decemberben közölte, hogy nem tud további fegyvereket küldeni készleteiből, amíg a Kongresszus nem különített el további forrásokat a háborús erőfeszítésekre. A szenátus 95 milliárd dolláros kiegészítő csomagot fogadott el, amely Ukrajnának nyújtott kiegészítő segélyt is magában foglalja, de a törvényhozás hónapok óta elakadt a Házban.

 

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:51
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­­l­­á­­n­y­­o­k­ ­­­v­­­á­­r­n­­a­k­­­ ­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
alexandrosz-2
2024. április 03. 20:31 Szerkesztve
Szar kommentmotor! Rohadjatok meg! Hahaha! A vétótlan köpcös geci csicska majd ezt is megszavazza a magyarpusztító hoholoknak, mint eddig is mindent: - 85milliárd eurót, - 50 milliárd eurót, - 5 milliárd eurót, - 13 szankciós csomagot, - pártucat szankcióhosszabbítást 6 havonta, - a fuckrán eu csatlakozási tárgyalások megkezdését, - a korlatlan, vámmentes fuckrán élelmiszer importot (gabona, tojás, méz, étolaj stb.) az eu tagállamaiba, - reverz gázszallitást a magyarok pénzén, - üzemanyagszállítast a magyarok pénzén, - gyógyszer, kötsher szállítását a magyarok pénzén, - a hohol gyilkosok és galiciai zsidók kiképzését, gyógyítását, hédereltetesét Magyarországon, a magyarok pénzén, - magyar honvédek hoholokhoz küldését a nato parancsára. A rohadék zsideszes bandánál nem azt kell figyelni, amit hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak.
alexandrosz-2
2024. április 03. 19:48
Hahaha! A vétótlan köpcös geci csicska majd ezt is megszavazza a magyarpusztító hoholoknak, mint eddig is mindent: - 85milliárd eurót, - 50 milliárd eurót, - 5 milliárd eurót, - 13 szankciós csomagot, - pártucat szankcióhosszabbítást 6 havonta, - a fuckrán eu csatlakozási tárgyalások megkezdését, - a korlatlan, vámmentes fuckrán élelmiszer importot (gabona, tojás, méz, étolaj stb.) az eu tagállamaiba, - reverz gázszallitást a magyarok pénzén, - üzemanyagszállítast a magyarok pénzén, - gyógyszer, kötsher szállítását a magyarok pénzén, - a hohol gyilkosok és galiciai zsidók kiképzését, gyógyítását, hédereltetesét Magyarországon, a magyarok pénzén, - magyar honvédek hoholokhoz küldését a nato parancsára. A rohadék zsideszes bandánál nem azt kell figyelni, amit hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak.
Mich99
2024. április 03. 13:02
Itt mutatkozik meg a NATO-ban a Nemzeti és a Birodalmi Amerika szétválása! Zselé a NATO-ra és Európára akarja átruházni a Birodalmi Amerikát (persze csak látszatra, és csak azért, hogy nehogy az amerikaiak, pl. egy amerikai elnök..., ki tudjon vonulni ebből a háborúból, amely (kommunista/náci módra...) a Végső Győzelemig kell hogy folyjon....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!