„Büszke vagyok arra, hogy a szövetségesetek vagyok” – Stoltenberg LMBTQ-jogokat kezdett ünnepelni

2024. május 17. 19:49

Megtalálta a nap legfontosabb témáját a NATO-főtitkár.

2024. május 17. 19:49
Jens Stoltenberg

Nyitókép: MANDEL NGAN / AFP

 

Az LMBTQ-emberek jogaiért való kiállás is feladata a NATO-nak – erre utalt pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Stoltenberg is egyike volt annak a legalább több száz nyugati politikusnak, tisztviselőnek, akik nyilatkozatot tettek a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi nap alkalmából.

„A NATO azért létezik, hogy megvédje 32 nemzetet, és népeink jogát arra, hogy szabadon és békében éljenek. A homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi napon és minden nap: minden szeretet egyenlő. Az LMBTQ+ emberek tiszteletet és méltóságot érdemelnek, és büszke vagyok arra, hogy a szövetségesüknek mondhatom magam” – írta a főtitkár.

Stoltenberg kiállása azonban sok felhasználóból nem azt a reakciót váltotta ki, amelyre a főtitkár valószínűleg számított.

A főtitkárt többen is emlékeztették a katonai blokk Jugoszlávia (1999) és Líbia (2011) elleni támadásaira, valamint arra a tényre, hogy 20 évet töltöttek Afganisztánban, segítve az Egyesült Államokat abban, hogy „a tálibokat tálibokkal váltsa fel”. Akik egyébként nem éppen az LMBTQ-barátságukról ismertek. Volt aki azt írta, hogy a bejegyzésre, hogy annak hatására „méginkább az oroszokat támogatja”. Több másik fiók pedig azt találgatta, nem arról lehet-e szó, hogy orosz hackerek törték fel Stoltenberg fiókját. Egy másik felhasználó pedig  „pinkwashingal” vádolta meg a NATO-főtitkárt, aki ezzel a poszttal csak el akarja terelni az emberek figyelmét a NATO által elkövetett háborús bűnökről.

Az eredetileg csak homofóbia elleni nemzetközi napot hivatalosan 2005 óta tartják számon az LMBTQ-szervezetek. Május 17-ét azért választották az emléknap dátumának, mert a WHO 1990-ben ezen napon törölte a homoszexualitást a betegségek nemzetközi osztályozásából. A „transzfóbia” 2009-ben, majd 2015-ben a „bifóbia” szavakkal egészítették ki az emléknap megnevezését.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­k­­­e­­­l­­­d­ ­a­ ­­­s­z­­e­­­x­­­i­­ ­­­p­u­n­­­c­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
goldie-2
2024. május 18. 17:46
Ahogy ez kinéz, talán közéjük tartozik.
kukasmacska
2024. május 18. 13:45
" Az LMBTQ-emberek jogaiért való kiállás is feladata a NATO-nak " Persze, meg a parkgondozás, a gyümölcsnemesítés és a delfinszelidítés is.
Kristály
2024. május 18. 10:23
És akkor most mi van?? Vonatozva mennek a fiúk? a csatába?? 2 élvezet egyszerre??.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!