Lesújtó jövőkép érkezett Lengyelországból: Donald Tusk miatt nehéz helyzetbe kerülhet Magyarország

2024. május 21. 18:22

A Magyarországot Brüsszelhez hasonlóan elítélő lengyel kormánykoalíció tagjai ellephetik a választások után az Európai Parlamentet, és aligha Közép-Európát képviselik majd – mondta a Mandinernek Tomasz Grzegorz Grosse, a Varsói Egyetem professzora, akinek szakterülete az Európai Unió és a tagállamok gazdaságpolitikájának elemzése.

2024. május 21. 18:22
Alexander De Croo - Ursula Von Der Leyen - Donald Tusk Meeting In Poland
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Andrzej Iwanczuk

Hogyan látja most a belpolitikai helyzetet Lengyelországban?

Az elmúlt tíz évben a főbb politikai erők támogatottsága nagyon hasonló képet mutat: az első helyen a Jaroslaw Kaczynski által vezetett jobboldali koalíció, második pedig a liberális párt Donald Tusk irányítása mellett. A többiek jóval alacsonyabb támogatottsággal bírnak, kis baloldali és liberális pártok, amelyeknek köszönhetően Tuskéknak többségük van a parlamentben. Figyelembe véve, hogy a jelenlegi médiapiac 90 százaléka a liberális, baloldali kormányt támogatja, a jobboldali koalíció népszerűsége a kormány kudarca. Egyre több és több szavazó kritizálja Tusk kormányát, jelenleg több mint 50 százalékuk elégedetlen.

Milyen az együttműködés ebben a kormánykoalícióban?

Komoly egyeztetések zajlanak, mert a programokban nagyon fontos különbségek vannak.

Ennek ellenére a koalíció jelenleg stabil, ugyanis a kisebb pártok attól félnek, hogy egy előrehozott választás a vereségükkel végződne.

Ezt alátámasztják a legutóbbi regionális választásokon elért nagyon gyenge eredményeik.

Mit gondolnak a lengyelek Tusk eddigi munkájáról?

Tusk szavazói annak örülnek, hogy Kaczynski és koalíciója elveszítette a hatalmát, sőt, még azt is elvárják, hogy Tusk a konzervatív kormány korábbi tagjait vonja felelősségre. Ennek ellenére Tusk számos döntését aggodalommal figyeli még a saját tábora is, például az állami beruházások törlésével és a különböző adóemelésekkel kapcsolatban. A kormányfő ráadásul több választási ígéretét nem tartotta be, amit a választói is látnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi a véleménye arról, hogy Tusk győzelme óta az Európai Bizottság hirtelen elégedett lett Lengyelország jogállamiságával?

Brüsszel hosszú évekig próbálta eltávolítani Kaczynskiékat a hatalomból Berlin és Párizs támogatásával. Nem azért, mert megsértették a jogállamiságot, hanem azért, mert védték a konzervatív értékeket és a nemzeti alkotmányt, nem értettek egyet az Európai Bizottság lépéseivel. A jövőről egészen mást gondoltak, mint az Európa-párti elit, és attól tartottak, hogy a túlzott centralizáció következményeképpen elvonják a hatalmat a szavazóktól, és átadják ismeretlen bürokratáknak az erős nyugat-európai országokban. Tusk kormánya viszont igazodik ehhez a struktúrához, ami örömmel tölti el a Bizottságot, Németországot és Franciaországot.

Forrás: MCC/Gyurkovits Tamas

Miként látja Lengyelország és Magyarország kapcsolatát?

Ez a liberális, baloldali lengyel kormány sajnos pontosan úgy értékeli a magyar vezetést, mint a brüsszeli intézmények, a német vagy a francia kormány. A konzervatívok részéről viszont nagyon erősek a lengyel-magyar kapcsolatok.

És a lengyel-amerikai viszony?

A lengyel jobboldal hagyományosan jó kapcsolatot ápol a republikánusokkal, a baloldal pedig a demokratákkal, így a Tusk-kormány remek viszonyban van Joe Bidennel. Ha Donald Trump megnyeri a választást, ez a kapcsolat valószínűleg nagyon gyorsan megváltozik – szerencsére a Trumppal jó viszonyt ápoló Andrzej Duda elnöknek még mintegy másfél éve van a mandátumából.

Hogyan változhat meg Lengyelország helyzete az Európai Unióban az EP-választásokat követően?

Véleményem szerint ezen a választáson a baloldali és liberális erők dominálnak majd.

Ez lehetővé teheti, hogy a jelenlegi lengyel kormánykoalíció politikusai fontos pozíciókat tölthessenek be az Európai Parlamentben – nehéz azonban arra a következtetésre jutni, hogy mindez előnyös lenne Lengyelországnak.

A cseh Vera Jourová sem Közép-Európa érdekeit védte az elmúlt években, hanem kizárólag Nyugat-Európáét.

Ezzel a forgatókönyvvel milyen EU-ra számít június kilencedike után?

Az Európa-párti elit valószínűleg felgyorsítja a szerződésmódosításokat, amelyek célja, hogy tovább központosítsák a hatalmat az Európai Unióban, újabb és újabb hatásköröket elvonva a tagoktól, különösen a kisebb országoktól. Emellett fokozzák az ideológia alapú nyomást a baloldali értékek mentén, valamint egyre erősebb pénzügyi szankciókkal büntetnék az ellentétes véleményeket.

Ez Magyarországról nézve igencsak aggasztóan tűnik.

Valóban nem túl optimista kilátások…

Az EU-ban zajló folyamatok Közép-Európa marginalizálódása felé mutatnak, és amíg a régió országai nem ébrednek fel, és nem kezdenek el harcolni a saját érdekeikért, addig nehéz változást várni.

Most ezzel ellentétes folyamatokat látok: a politikusok Németországban és Franciaországban keresnek támogatást, pedig ezzel csak tovább mélyítik Közép-Európa függőségét.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Miki22
2024. május 23. 17:41
Had szenvedjenek akik meg valasztottak ezt a sakal budos kutyat. Szelhamos ostoba demon bolond.
pityuli-0
2024. május 22. 07:22
"... a jelenlegi médiapiac 90 százaléka a liberális, baloldali kormányt támogatja..." S ez a baj a világ nyugati felével. "Egyél, igyál, ne gondolkozz, a többit bízd a nagyokra" - ez a liberálfasizmus álszlogenje. Végül a köznép állatias fogyasztóvá és robottá válik, akivel azt tesznek, amit akarnak.
starmind
2024. május 22. 02:51
"Emellett fokozzák az ideológia alapú nyomást a baloldali értékek mentén". Hogy jutott Amerika a szélsöséges "amerikaellenes bizottságoktól" a "marxista, kommunista" ideológiáig? Egyszerű: a kettő egy és ugyanaz.
bagira002
2024. május 22. 00:26
Elvtársak ide menjetek . https://www.youtube.com/watch?v=VNxxWjcN-xs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!