Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Népszavazást tart az EU-tagságról Moldova

2024. május 17. 17:38

Az EU-csatlakozási folyamat küszöbén a kis kelet-európai ország

2024. május 17. 17:38
Maia Sandu

HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu via AFP

***

Nem csak elnökválasztás, EU-tagságról szóló népszavazás is lesz Moldovában októberben – erről döntött a moldáv parlament csütörtökön az Euractiv cikke szerint.

Ez lehet Maia Sandu elnökasszony karrierjének csúcspontja – aki ha megnyeri a választást és egyben nyugati orientációjára is megerősítést nyer, végleg elfordíthatja az ország szekerét a korábbi orosz orientációtól.

Sandu szerint ugyanis hazája szuverenitásának két nagy ellensége van, Oroszország és a korrupció.

Romániát nem említette, holott az egyesítési álmaival éppen nyugati szomszédja szeretné elsősorban megszüntetni az önálló Moldovát – azt pedig láthatnák Erdély példáján, milyen jó, ha valakit elcsatolnak, aztán Bukarestből kormányoznak – tegyük hozzá, a moldávok jelentős része sem szeretné ezt egyelőre.

Ezt is ajánljuk a témában

Mondjuk Moldova egyébként tényleg szenved az orosz-ukrán háborútól, gyakran kap a nyakába rakéta- és drónmaradványokat, s hát ott van a szakadár Transznyisztria kérdése is.

Ezt is ajánljuk a témában

A népszavazást egyébként nem elsöprő többséggel szavazta meg a parlament, az október 20-i dátumot összesen 56 képviselő támogatta a 101 fős testületben, értelemszerűen a Sanduhoz köthető Tett és Szolidaritás Pártja (PAS) elsősorban, amely többségben van. Majd gyorsan jóváhagyták ugyanazt a dátumot az elnökválasztáson, amelyen Sandu újraválasztására készül.

A demokratikus elkötelezettség akkora, hogy nemrég egy pártot is betiltottak, mert nem nyugati orientációjú volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az oroszbarát ellenzék annyira nem örült a fejleménynek, 24 képviselőjük részt sem vett a voksoláson, és volt, aki a szónoki emelvényt próbálta elzárni. Ellenzik ugyanis Sandu gyors európai integrációs törekvését, és azt mondják, hogy az elnök azért írta ki a népszavazást, hogy növelje esélyeit az elnökválasztáson. Szerintük az Oroszországgal való kapcsolaton kellene javítani, és legalább azt meg kellene várni, amíg megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások, nem biankóra rábólintani a csatlakozásra.

Mindenesetre a moldávok uniós csatlakozását hazánk is támogatja, méghozzá jó indokkal.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­k­e­­­l­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
lacika-985
2024. május 18. 06:18
Moldva legnagyobb ellensége a korrupció és te aki velejéig korrupt , mélyen benyaltál szarosgyurka valagába bőnyállal .
Teréz Pitykéz
2024. május 17. 21:20
Ha csatlakoznak majd az eu-hoz, akkor már 3 ellenségük lesz, korrupció, az eu és az oroszok…
Tommaso
2024. május 17. 20:03
ISKOLÁZATLAN letsgobrandon-2 kérdi: "Oszt milyen a ruszki megszállás?" válasz Olvass, vagy ha nem megy, olvastass föl magadnak az 1945 és 1990 közötti magyar történelemről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!