Így robbant fel a kilövés után a japánok űrrakétája (VIDEÓ)

2024. március 14. 10:28

„Nem használjuk a kudarc kifejezést” – jelentette ki a Space One cég elnöke.

2024. március 14. 10:28

Nyitókép: Képernyőfotó

Indítás után másodpercekkel felrobbant a tokiói székhelyű Space One cég Kairos nevű hordozórakétája szerdán, és ezzel meghiúsult az első kísérlet, hogy magánvállalkozás keretében pályára állítsanak egy műholdat Japánból – jelentette a japán média

A beszámolók szerint mindössze öt másodperccel a szilárd hajtóanyagú, a maga 18 méter hosszúságával kisméretűnek számító rakéta fellövése után a Honsu szigetén, Kusimotóban található Kii kereskedelmi űrközpontból – egyelőre ismeretlen okból – működésbe lépett az eszköz önmegsemmisítő mechanizmusa.

A Space One a robbanás okának kivizsgálását ígérte, arról egyelőre nem adott tájékoztatást, hogy mi válthatta ki a nagymértékben automatizált önmegsemmisítő funkciót az első fokozat hajtóművének begyulladása után

Mint Tojoda Maszakacu, a vállalat elnöke nyilatkozatában rámutatott, a folyamat akkor indul be, ha a rendszer olyan hibát észlel a rakéta repülési útvonalában, sebességében vagy irányítórendszerében, amely a földön tartózkodó embereket veszélyeztetve az eszköz lezuhanását eredményezheti. 

Nem tekintenek rá kudarcként

Nem használjuk a kudarc kifejezést, mert minden egyes kísérlet új adatokat és tapasztalatokat biztosít számunkra egy újabb kihíváshoz”

 – fűzte hozzá.

Elmondta továbbá, hogy a felrobbant rakéta kormányzati megrendelésre kísérleti műholdat szállított, amely leállás esetén ideiglenesen helyettesíthette volna a Föld körüli pályán lévő hírszerző műholdakat

A 2018-ban alapított Space One eredetileg szombatra tervezte a Kairos fellövését, de elhalasztotta az indítást, miután egy hajó bejutott a Kii-félszigetet övező zárt tengeri területre.

Japán rakétafejlesztő cégei igyekeznek minél olcsóbb járműveket építeni, hogy „űrfutár-szolgáltatásaikkal” kielégítsék a műholdak pályára állítását célzó, egyre növekvő globális keresletet.

A robbanásról készült felvételt alább tekintheti meg:

(MTI)

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. március 14. 13:21
Akkó' az USAkok miért nem dobnak atomot a csúnya-csúnya húszikra ???
survivor
2024. március 14. 13:14
Ufókok......
2024. március 14. 11:53 Szerkesztve
Technológiai segítséget kellene kérniük, nem is gondolnánk honnan. CAIRO, március 14. — RIA Novosti. "Az Irán által támogatott észak-jemeni síita mozgalom, az Anszár Allah (húszik) hiperszonikus rakétát tesztelt, és arra készül, hogy ilyen rakétákat vezessen be katonai arzenáljába, mondta egy, az Anszár Allahhoz közeli katonai forrás a RIA Novosztyinak." "A csoport rakétaerői sikeresen teszteltek egy olyan rakétát, amely képes elérni a Mach 8 (10 000 km/h) sebességet és szilárd tüzelőanyaggal működik, Jemen meg kívánja kezdeni tömeges gyártását." ttps://ria.ru/20240314/khusity-1932840663.html Mikor a nyugati sajtóba került, hogy Észak Korea vasúti szerelvényeken több millió tüzérségi lőszert szállíthatott Oroszországnak, pár hét/hónap késéssel Észak Korea bejelentette, hogy szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakétát tesztelt sikeresen. Lehet véletlen, hogy hirtelen ennyi országban történik technológiai áttörés. A 4 millió dolláros Patriot (Pac-3) is csak Mach 5 sebességre képes.
letsgobrandon-2
2024. március 14. 11:12
drága petárda
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!