Rendszerváltás, DVD-n

2010. március 25. 14:14

Rendszerváltozás Magyarországon 1987-1990 címmel a kor dokumentumaiból, archív felvételeiből, eddig széles körben nem ismert hanganyagiból összeállított DVD jelent meg.

2010. március 25. 14:14
Szabó Csaba, a Magyar Országos Levéltár főigazgató-helyettese a csütörtöki bemutatón időutazásként ajánlotta a DVD-t. Hangsúlyozta: nem kívánnak politikai állásfoglalást megfogalmazni. A multimédiás anyagra felkerült egy összefoglaló tanulmány az időszak történéseiről, részletes kronológia és névmutató. Emellett mintegy ötezer oldalnyi irat, 272 fénykép, számos amatőr fotó, 70 plakát, 125 hanganyag és közel két órányi filmrészlet segíti az akkori eseményekben való elmélyedést.

Meghallgatható továbbá egy eddig teljesen ismeretlen interjú Kádár Jánossal, melyet a finn tévé készített - amikor Kádár lemondott pozíciójáról - illetve utolsó, nyilvánosság előtt elmondott beszéde is. A korongra felkerültek továbbá a BBC és a Szabad Európa Rádió felvételei. „Húsz évvel a rendszerváltozás után Magyarország nem az ünneplés hangulatában van, az emberek mintegy 80 százaléka gondolja azt, hogy nagyon elrontottuk ezt a húsz évet” - mondta el Tölgyessy Péter. Az elemző szerint a magyar társadalom máig nem dolgozta fel miért és hogyan bukott meg az államszocializmus.

„Egyértelmű, hogy az 1990 előtti berendezkedést megette a rozsda, egyre biztosabban kiderült, alulmaradt a nyugati berendezkedéshez képest. Azok az országok vannak a legelőrébb, ahol az emberek magukénak érzik az új rendszert” - tette hozzá Tölgyessy. A DVD bemutatóján részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság volt elnöke, Pető Iván, az SZDSZ-alapítója, valamint Kónya Imre egykori MDF-s politikus.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pszichoizé
2010. március 25. 15:49
Frusztrációs CD akciósan
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!