Újratemették Kopernikuszt

2010. május 26. 10:48

Ünnepélyes tiszteletadással temették újra a lengyel csillagász földi maradványait. A tudóst közel ötszáz éve jeltelen sírba temették, mert az egyház eretneknek nyilvánította elméletét, miszerint a Föld a Nap körül kering.

2010. május 26. 10:48

Még 2004-ben kezdték el kutatni a csillagász földi maradványainak helyét a helyi püspök kérésére a fromborki székesegyházban, míg egy 70 év körüli ember koponyájára és csontjaira bukkantak – ennyi idősen halt meg Kopernikusz (latinosan Nicolaus Copernicus, lengyelül Mikołaj Kopernik). Ezek után DNS-tesztekkel azonosították csontjait, összehasonlítva azokkal a hajszálakkal, amelyeket az uppsalai egyetemen őrzött könyveiben találtak.

Kopernikusz, a fromborki székesegyház kanonokja 1473 és 1543 között élt. De Revolutionibus Orbium Coelestium (Az égi pályák körforgásáról) című értekezésében azt állította, hogy a Föld kering a Nap körül, ellentétben a középkori hiedelemmel, amely szerint a föld a világegyetem középpontja. Az elméletet az egyház gyanakvással fogadta. Az írás nem jelenhetett meg egészen Kopernikusz halálának évéig, a Szentszék pedig csak 1835-ben vette le a tiltott könyvek listájáról. Közel húsz évvel ezelőtt az egyház rehabilitálta Galileo Galileit, akit az inkvizíció azért üldözött, mert továbbfejlesztette Kopernikusz elméletét.

Az újratemetés előtti napon körbehordozták az észak-lengyelországi régió néhány városában a tudós koporsóját. A május 22-én bemutatott szentmisén Wojciech Ziemba warmiai érsek szerint: „Kopernikusz a kemény munka, az odaadás és mindenekelőtt a tudományos géniusz örökségét hagyta ránk.” Fromborkban több napon át tartó kulturális és tudományos rendezvényeket, konferenciákat is szerveztek, Kopernikusz nyughelyét mostantól egy fekete gránit sírkő jelzi, amelynek felirata szerint itt nyugszik a heliocentrikus világkép megalkotója. A kőtáblán egy arany nap és körülötte hat bolygó látható.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2010. május 26. 16:15
"A tudóst közel ötszáz éve jeltelen sírba temették" "DNS-tesztekkel azonosították csontjait, összehasonlítva azokkal a hajszálakkal, amelyeket az uppsalai egyetemen őrzött könyveiben találtak." Azért mindez nem azt mutatja, hogy bárki is egészen bizonyos lehetett abban, hol is nyugszik Kopernikusz! Most legalább tudják, hol van eltemetve. A bolygók helyes sorrendjét is ő állapítota meg a Naptól kezdődően.
bz249
2010. május 26. 13:01
Szvsz tul van becsulve a fiu. Eppen azert allt elo a heliocentrikus modellel, hogy egy meg nagyobb marhasagot (a kristalyszferakhoz rogzitett, csak egyenletes kormozgasokbol osszerakhato mozgast vegzo bolygok elmelete) visszahozhasson a csillagaszatba. Ja es a szamitasai csak egy kicsivel voltak bonyolultabbak, mint a Ptolemaiosz-fele rendszerben, de cserebe legalabb a pontossag is csokkent. Abban veletlenul igaza volt, hogy a Napot tette kozepre, de ennyi.
Csomorkany
2010. május 26. 12:26
Mondjuk nem vagyok arról meggyőződve, hogy egy átlag kanonokot lényegesen másképp temettek el akkoriban. Végülis a székesegyházban lett eltemetve. Az egyházi tiltás inkább annak az utólagos elismerését gátolta, hogy ő nem egy átlag kanonok. Mindenesetre a heliocentrikus világkép vitája jóval Kopernikusz halála után vált élessé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!