Elhunyt a pop art atyja

2011. szeptember 14. 11:57

Richard Hamilton munkásságát Andy Warhol és Joseph Beuys is csodálta. A 89 éves korában eltávozott festőművésztől származik maga a „pop art” kifejezés is.

2011. szeptember 14. 11:57

Elhunyt Richard Hamilton - közölte a londoni Gagosian Galéria. Andy Warhol és Joseph Beuys is nagy csodálattal adóztak munkásságának, a festőművész alkotásainak nagy része a csillogás, a fogyasztói társadalom és a popkultúra témájáról készült. Képei gyakran politikai célzatúak voltak, például Mick Jaggert megbilincselve, Tony Blairt pedig cowboyként ábrázolta.

A festő egészen a legutóbbi napokig dolgozott egy nagyszabású retrospektív kiállításon, amely 2013-ban és 2014-ben Los Angelesben, Philadelphiában, Londonban és Madridban mutatja be művészetét. Hamilton legismertebb műve az 1956-ban született Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing? (Mi teszi a mai otthonokat annyira mássá, annyira vonzóvá?) című kollázs, amelyet sokan a pop art első műveként tartanak számon. A képen, amely egy kiállítás katalógusához készült, egy meztelen pár látható egy termékekkel tömött lakásban.
 
Maga a „pop art” kifejezés is a festőtől származik: „A pop art népszerű (a nagyközönségnek szánt), mulandó (rövid távú megoldás), leírható (könnyen feledhető), olcsó, tömegtermék, fiatal (az ifjúságot megcélzó), ötletes, szexi, trükkös, ragyogó, nagy üzlet” - fogalmazta meg 1957-ben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!