A Marson nyomtatják az űrhajósok ruháit?

2015. november 13. 13:17

Több cég, szervezet dolgozik az ember 2015 és kb. 240 közötti Marsra-szállásán. Egyelőre nem tudni pontosan, hogyan jutnak el az űrhajósok a vörös bolygó felszínére, de ugyanennyire fontos, hogy ha eljutnak, túl is éljék az érkezést.

2015. november 13. 13:17

A NASA készül rá, tervezik már az asztronauták öltözékét. Ha az új Z-2 prototípusra esik a választás, rengeteg csúcstechnológiát, többek között 3D szkennelést és nyomtatást fognak használni hozzá. És persze a Z-2 is inkább Z-32 lesz akkorra.

A koncepció mindenesetre érdekes: a 3D szkennelés és a nyomtatás is a világűrben, elképzelhető, hogy már a Marson történne, az öltözéket pedig teljes mértékben az űrhajós alkata és testi adottságai alapján alakítanák ki.

A ruha anyaga nagyobb mozgékonyságot biztosítana, védelmet nyújtana a nehéz körülményekkel szemben, a nyomtatáshoz könnyű és tartós kompozitokat használnának. Az öltözék folyamatosan eltávolítaná a széndioxidot, szabályozná hőmérsékletét, a levegővételt pedig speciális vízpárologtató-rendszer biztosítaná.

A ruha legizgalmasabb részlete az úgynevezett Suitport funkció, ami megkönnyíti az űrhajó belsejéből a külső térbe történő mozgást. Az asztronauták csak a leszállóegységben bújnának a Z-2-be, amit visszatéréskor ugyanott is vetnének le. Nem lenne szükség hagyományos légkamrára, másrészt nem hurcolnának magukon fertőző anyagokat az űrhajóra.

A Z-2-höz közösségi ötletbörzeszerű (crowdsourcing) kampányt indítottak. Három tervrajz közül választhattak: az egyiket (Biomimikri) az óceánok élővilága, a másikat (Technológia) a hagyományos űrhajósöltözékek és futurista technológiai elemek, a harmadikat (Trendek és társadalom) a közeljövő feltételezett divatja ihlette meg. Végül a Technológia mellett döntöttek.

Következő lépésben a NASA vákumkamrában és más terepeken teszteli a ruhát. Mozgékonyság, kényelem, teljesítmény a három főszempont. Az eredményeket figyelembe véve készítik el az újabb változatot, a Z-3-at.

Persze ez még mindig csak 2015-16. 2035 messze van. A NASA Mars-ruhái viszont önmagukban izgalmas divatbemutatók, és ha esetleg nem is a tervezett helyszínen, a Földön viszont mindenképpen hasznosak lehetnek: nehéz körülmények között, szennyezett környezetben stb. óvhatják viselőjüket.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!