vOICe: „látni" tanítják a vakokat

2015. november 02. 07:45

A Caltech új találmányával, a színek hangokra fordításával tudnak tájékozódni a vak és gyengénlátó emberek.

2015. november 02. 07:45
Caltech
Agyunk a körülötte lévő világ ingereiből folyamatosan szűri azokat az információkat, melyekre tényleg szükségünk is van a közlekedéshez és tájékozódáshoz (multiszenzorális érzékelés). A vOICe nevezetű új eszköz vak és gyengén látó emberek számára segít a látás élményének „megtapasztalásában" hangok vizuális információvá konvertálásával.
Shinsuke Shimojo a California Institute of Technology (Caltech) professzora a vOICe működését ahhoz hasonlítja, mint amikor halljuk a telefonban, hogy partnerünk sír és szinte „látjuk", hogy folynak a könnyei. Vagyis a hangok befolyásolni képesek a látásunkat és viszont (szenzoros ok-okozati kapcsolat). Erre épül a vOICe, ami a látóideget stimulálja, hangokat alakít át fényimpulzusokká, hogy lásson a tesztalany.
 
Hogy működik ez a gyakorlatban? Egy szemüvegbe 2 kamera és egy számítógép lett beépítve, ezek figyelik a környezetet, amit a szemüveg lát lefordítják hanginformációra. Egy szoftver szkenneli a kamerán megjelenő képeket balról jobbra folyamatosan, a rajtuk szereplő tárgyak helyzetét és hogy mennyire világosak figyeli. Ahol sok világos pixel található a képen azt magas és hangosabb hanggá konvertálja, ahol sok a sötét, ott elhalkul és mélyebbre vált a hang. A vak tesztalany így a folyamatos hangimpulzusok változásával „térképezheti" fel a környezetét. Gyakorlatilag a hangokból egy hőtérképhez hasonló folyamatos textúra alakul ki, hogy a látók is megértsék és felfogják a vOICe működését. De úgy is lehet mondani, hallom és látom a környezetemet. Nem ismeretlen ez a fajta képesség egészséges embereknél sem, szinesztéziának hívják, amikor is 2 érzékelés keveredik az agyban, több zeneszerző is beszámolt arról, hogy zene játszása közben színeket is lát egyben.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!