Késsel fenyegettek meg egy robotot

2015. november 11. 16:16

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az ember kész együttérezni küllemre emberszerű robotokkal – derül ki egy friss japán kutatásból.

2015. november 11. 16:16

A Toyohashi Műszaki Egyetem 15 önkéntesnek 56 különféle színes fényképet mutatott. A fotókon szubjektív, első személy nézőpontból hol fájdalmas, hol fájdalommentes szituációkban látunk emberi és az emberihez viszonylag hasonló robotkezet. Egyes képeken kés vág le egy humán, másokon robotujjat.

A kutatók figyelték és mérték az önkéntesek agytevékenységét, idegi alapú megnyilvánulásait. Megállapították, hogy a sebesült humán és robotkéz nagyjából ugyanazokat az idegi reakciókat váltotta ki. A majdnem azonosságot a két kéz közti hasonlóságnak tulajdonítják.

A kutatás következő szakaszában humanoidok helyett az emberére kevésbé emlékeztető robotkart terveznek használni. Kíváncsian várják, hogy vajon ugyanaz az eredmény születik, vagy sem.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!