Mi történik, ha túl valódi a virtuális valóság?

2016. január 05. 15:00

Már-már mantraszerűen halljuk, hogy 2016 a virtuális valóság éve lesz. De milyen hatásai lehetnek a minden eddiginél életszerűbb, a közegben való teljes elmerülést biztosító technológiának, mennyire változtatja meg az életünket?

2016. január 05. 15:00

A stanfordi Virtuális Humán Interakció Laboratórium kutatói 13 éve tanulmányozzák a virtuális valóságot, és meg vannak győződve, hogy a VR-élmény megváltoztathatja a felhasználó gondolkodását és viselkedését. Mivel a VR a televíziónál és más technológiáknál is életszerűbb élményt nyújt, a felhasználó nem passzív befogadó, hanem aktív résztvevő, és az iparág növekedésével párhuzamosan nagyon fontos feltérképezni a potenciális hatásokat, következményeket. 

A labor egyik felmérése kimutatta, hogy egy virtuális fát kivágó felhasználó kevesebb papírkendőt használt el utána a valódi forgács feltakarítására, mint azok, akik nem vágtak ki fát.

Francia diákok 2001. szeptember 11-éről készítettek megrázó VR-szimulációt: a felhasználó az egyik ikertoronyban tartózkodik. Ez és a többi hasonló projekt fóbiák leküzdésére használja a VR-t.

Ugyanakkor a hosszú időt virtuális közegben töltő felhasználó, lassan elszakadhat a fizikai valóságtól. A technológia fejlődésével alternatív valóság áll mindenki rendelkezésére, ahol – legalábbis sci-fi szerzők szerint – egyre többet fogunk időzni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!