Az Uber repülő autói

2016. október 29. 10:00

Repülő autókkal újítaná meg valamikor a következő évtizedben a nagyvárosi közlekedést az Uber. Az ambiciózus terv kivitelezéséhez számos technikai és szabályozási problémát kell megoldaniuk.

2016. október 29. 10:00

Az Uber változatlanul próbálkozik a földi közlekedés megújításával, de ezzel párhuzamosan repülő autók városi használatát szintén behatóan tanulmányozza, meg is jelent róla egy 98 oldalas anyaguk.

Az Uber Elevate program keretében helikopter-szerű járművek helyett fel- és leszálló (VTOL, vertical takeoff and landing) autókban gondolkoznak.

„Hiszünk benne, hogy a VTOL hosszútávon a napi tömegközlekedés megfizethető, az autótartásnál olcsóbb formájává válik. Saját VTOL hardver kidolgozása helyett járműfejlesztőkkel, szabályozókkal, városi és nemzeti kormányokkal, és más közösségi érintettekkel való együttműködésben gondolkozunk” – olvassuk a cég tanulmányában.

Travis Kalanick, társalapító és vezérigazgató „futurista” versenybe kezdett a repülő autókba is befektető Alphabet-vezér Larry Page-el. (Júniusban a Google 100 millió dollár támogatást adott a repülőautó-gyártó Zee. Aero-nak.)

A Google legelszálltabb projektjeiből semmi nem lett, önműködő autója sem került még kereskedelmi forgalomba, de a cégvezetés változatlanul motivált, hogy az autóipar karolja fel a technológiát.

A 2009-ben alapított Uber szintén komoly összegeket fektet önvezető járművekbe. A fejlesztéseket a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói végzik, a cég pedig felvásárolja az autonóm teherszállításra specializált Ottot. Önvezető Volvóik szállítottak már utasokat Pittsburgh utcáin.

A repülőautókkal kapcsolatban elismerik: sok fejlesztésre lesz szükség. A sikeres megvalósításhoz a szabályozás és az akkumulátor-/elemtechnológia korlátain kell túllépni, illetve kezelni kell a repülőgép-zaj és a biztonság problémáját is.

„Az elképzelés ambiciózus, de hiszünk benne, hogy már a következő évtizedben kivitelezhető lesz” – írják.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!