Korai stádiumban észlelhető a skizofrénia egy virtuálisvalóság-játékkal

2017. február 23. 11:30

Virtuális valósággal és mesterséges intelligenciával azonosítanák a skizofrénia jeleit egy uniós projekt kutatói.

2017. február 23. 11:30

Az európai uniós ALTEREGO projekt mesterséges intelligenciája skizofréniában és más mentális rendellenességekben szenvedő személyekkel folytat interakciót. A kutatók szerint MI-technológiájuk megbízható, alkalmazható és megfizethető mód skizofréniások diagnosztizálására, megfigyelésére, kezelésére.

Az ALTEREGO tükörjátékban a páciens számítógépes avatárt utánoz. A játék a felhasználó hibás mozdulatait és közösségi interakciós problémáit azonosítva és elemezve állapítja meg, hogy valaki skizofrén vagy sem. Statisztikai tanulótechnikákkal, több jellemzőt vizsgálva és többségi szavazati szabály alkalmazásával elemzi az adatokat. Elég jól, mert 93 százalékos pontossággal különböztetett meg skizofréniás pácienseket kontrollcsoportoktól.

A tükörteszt azért hatékonyabb más hasonló módszereknél, mert gyorsabb, olcsóbb és kisebb fizikai beavatkozást igényel. A feladat gamifikációjával (játékosításával) az ALTEREGO hasznos diagnosztikai eszköz lehet gyerekeknek is.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. március 01. 22:22
+++ Csuhaj Ildikó 15 perce röhögteti ki magát/Lázár igen türelmes! Már a mellette ülők is csóválják a fejüket! Egy redebillió---
zakar zoltán béla
2017. március 01. 22:22
+++ Csuhaj Ildikó 15 perce röhögteti ki magát/Lázár igen türelmes!
zakar zoltán béla
2017. március 01. 22:22
Lásd MSZMP, Együtt, PM, ...olimpia ügye !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!