Likviditást pumpált a pénzpiacokba a kínai jegybank

2020. november 04. 14:59

Likviditást pumpált a pénzpiacokba szerdán a kínai jegybank, hogy megakadályozza a likviditáshiány kialakulását.

2020. november 04. 14:59

A kínai központi bank (PBOC) közölte, hogy hétnapos repo (állampapír visszavásárlási ügylet) révén 120 milliárd jüant (17,97 milliárd dollár) pumpált a pénzpiacokba változatlan – 2,20 százalékos – kamattal. A cél annak biztosítása, hogy bőségesen rendelkezzen pénzeszközökkel a bankrendszer – állt a jegybank internetes oldalán közzétett közleményben.

A pénzpiaci likviditást növelő repoügylet lényege, hogy a jegybank állampapírokat vásárol a kereskedelmi bankoktól rögzített visszavásárlási időponttal és árfolyammal.

Mivel szerdán éppen 120 milliárd jüan értékű fordított repoügylet járt le, így a pénzpiacokra pumpált nettó likviditás összege nulla volt.

A kormányzat idei beszámolója szerint

Kína az eddiginél rugalmasabb monetáris politikát alkalmaz.

Kína gazdasága a harmadik negyedévben gyorsuló ütemben növekedett a járvány visszaszorításának köszönhetően. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan. Ji Kang, a kínai jegybank elnöke pedig nemrégiben szintén 2 százalékos gazdasági növekedést jósolt az idei évre.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!