Újrahasznosítás mesterfokon: műanyagból készül még a betonnál is erősebb tégla

2021. február 15. 20:41

Fenntarthatóság, környezetvédelem és újrahasznosítás. Mindhárom fogalom rendkívül fontos szerepet játszik napjainkban, hiszen a környezetszennyezés globális probléma. Évente 381 millió tonna műanyag hulladék keletkezik szerte a világon, mintegy 150 millió tonna pedig közvetlenül tengereinket szennyezi. Egy kenyai startup, a Gjenge Makers azonban felveszi a harcot a műanyag hulladékkal és téglákat készít belőle.

2021. február 15. 20:41
null

Belefáradtak a várakozásba 

Kenyában rendkívüli méreteket ölt a műanyagszennyezés, azonban a kormánytól hiába vártak megoldást a problémára, ezért Nzambi Matee úgy döntött, hogy saját kezébe veszi az irányítást. A vállalkozó megalapította saját cégét, a Gjenge Makers-t, amelynek gyárában az eldobott műanyag hulladékot dolgozzák fel és alakítják át még a betonnál is erősebb téglákká. A nairobi székhelyű gyár kifejlesztette egy gép prototípusát, amely naponta 1500 téglát képes előállítani különféle műanyagok keverékéből.

A különleges tégla titka 

Matee ingyen összegyűjti a csomagolóüzemek hulladékát, míg más, újrahasznosítással foglalkozó vállalatoktól pedig felvásárolja a műanyagot. A tej- és samponpalackokban használt nagy sűrűségű polietilén, a szendvicses zacskókban és gabonazsákokban található kis sűrűségű polietilén, valamint a kötelekben és vödrökben használt polipropilén kombinációja mindennek az alapja. A gép először homokkal felforgatja ezt a műanyag hulladékokból álló keveréket, majd felmelegíti és végül téglákká tömöríti.  

Bár a vállalat nem dolgozza fel PET műanyagot, amely leggyakrabban palackok alapanyaga, még így is hatalmas sikereket tudhatnak magukénak. 2017 óta több, mint 20 millió tonna műanyag hulladékot sikerült újrahasznosítaniuk téglák formájában, amelyek sokféle színben elérhetőek, és Matee a gyár további bővítését tervezi. Egy nagyobb gyártósor hozzáadásával, mellyel a napi kapacitás háromszorosát érhetnék el. 

A környezetvédelem mellett pedig a város is profitál a gyár működéséből, hisz számos új munkahelyet teremt. 

Innovációval a környezetszennyezés ellen

A kenyai vállalat újítása felhívja az emberek figyelmét arra, hogyan és milyen lépéseket tehetnek a műanyagszennyezés csökkentésének érdekében. A cél az, hogy a lineáris gazdaságból, ahol a termékeket egyszer használják fel, majd eldobják őket, elinduljunk a körforgásos gazdaság felé, ahol már a termékek minél többszöri újrahasznosítása lenne az elsődleges szempont. 

A cikk szerzője: Fülöp Réka

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!