Apró, de hasznos fenntartható módszer a hulladékkezelés problémájára

2021. március 15. 01:07

Az óceánok szennyezettségét nagy százalékban az egyszer használatos és sajnos rendkívül tartós műanyagok okozzák, melyekből percenként 200 kilogramm kerül az óceánokba. Épp ezért az elmúlt években számos vállalat kezdett egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a fenntartható módszerek alkalmazására.

2021. március 15. 01:07
null
A legújabb innovációt a svéd székhelyű OnMateria vállalat hozta létre. A Green Box készlet alkalmazásával a szállodák könnyebben térhetnek át a körforgásos gazdaságra, elkerülve az évente több millió kidobott piperecikkből származó műanyag hulladékot.

A Green Box sajátossága, hogy minden része biológiai eredetű, lebomló és komposztálható alapanyagokból készül. Így a szállodák egyszerűen újrahasznosíthatják a keletkezett hulladékot, ellenőrzött körülmények között. A körülbelül 10 hetes metanizációs folyamat (anaerob erjesztés) után pedig nem marad más, mint föld és biogáz.

A készlethez eldobható kukát is gyártanak, így a vendégek a szobájukban maguk válogathatják ki a komposztálható anyagokat. A zöld szín jelöli a komposztálható, a fehér pedig a nem organikus hulladékot, így azok könnyen megkülönböztethetőek. Emellett a készlet annyi zöld energiát képes előállítani, hogy egy általános LED izzót több, mint 27 órán keresztül táplál energiával.

Ez a készlet jó példa arra, hogy egy ilyen kicsi és egyszerű eszköz mekkora hatást gyakorolhat a környezetre. Kialakítása könnyen érthetővé teszi a használat módját és célját, ezzel segítve a vendéglátóipar fenntarthatóság-orientált átalakulását. 


A cikk szerzője Pál Fanni
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. március 19. 12:33
Nekem szimpibb a műanyag műanyagkénti újrahasznosítása, ahol csak megoldható a szelektív gyűjtés. Egy szállodában megoldható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!