Ki kicsoda? - a Facebook és az Amazon.com alapítói testközelből

2021. március 01. 23:02

Mint az közismert Mark Zuckerberg, a Facebook és Jeff Bezos az Amazon.com alapítója. Mindketten világhírű, milliárdos amerikai üzletemberek, akiknek az ötlete megváltoztatta a világot. De vajon milyen emberek valójában és milyen lehet velük együtt dolgozni?

2021. március 01. 23:02
null

Az alábbiakban a Coatue Management befektetési óriásvállalat elnökének, Dan Rosenak a véleményét olvashatjuk, aki mindkettőjükkel dolgozott már együtt.

„Az emberek gyakran kérik, hogy meséljem el, milyen is volt együtt dolgozni Bezos-szal és Zuckerberggel, ezért íme néhány gondolat, hogy milyen hasonlóságok is rejlenek a generációnk két legfőbb vezetője között:

Jeff 30 éves volt, amikor elindította az Amazont, én ehhez képest 5 évvel később, 1999-ben csatlakoztam a munkájukhoz. Ehhez képest Mark már 19 évesen elkezdte a Facebook-ot és 3 évre rá, 2006-ban kezdtem el velük dolgozni. Már akkor is mondtam Marknak, hogy szerintem az összes tech-alapító közül ő hasonlít a leginkább Jeffre gondolkodás szempontjából.

Mindketten a jövőben éltek és évekre, akár évtizedekre előre gondolkodtak.

Ugyanakkor mindketten megszállottak voltak, hogy a legapróbb termék, vagy a legutolsó dizájn részlet is rendben legyen. Hiába voltak tervezők és álmodozók, mégis mindig két lábbal a földön jártak.

A legjobb technológiai vállalatoknál általánosságban elmondható egyébként, hogy a kínált termék határozza meg a vállalati stratégiát és kultúrát. Azonban Jeff és Mark esetében a termékek a saját személyiségük és értékrendjük megtestesítői voltak, így ők uralták a kínálatot, és nem fordítva (bár Jeff esetében ez vitathatatlanul inkább kereskedelmi jellegű volt).

Azonban egyikük sem ült a babérjain, ha sikereket értek el, hanem fegyelmezetten, szorgalmasan és őrült tempóban haladtak tovább a következő kitűzött cél felé. Mindkettőjüknek remek humorérzéke volt, és a fáradhatatlan, kemény munkát mindig meg tudták törni valamilyen poénnal, így sokat nevettünk körülöttük. Ezáltal pedig olyan lojalitást váltottak ki az emberekből, hogy sokan a kezdetektől egészen a mai napig ott dolgoznak a csapatban, hiszen, ha már a legnagyobbak között vannak, onnan nem szívesen mennek el.

Mindketten hihetetlenül sokat olvastak és mélyre szántó gondolataik voltak.

Résztvettem mindkét csapatban olyan órákig tartó beszélgetéseken, ahol a világ nagy kérdéseire kerestük a választ, és állhatatosan próbálták megfejteni a nagy rejtélyeket – nem hiába, a nagy vezetőknek mindig mélyen gyökerezik a kíváncsisága.

Egészen más csak úgy beleülni egy vezérigazgatói székbe egy mega vállalatnál, mint a nulláról felépíteni egy céget. Fáradhatatlan elkötelezettséget, őrült koncentrációt, szívósságot és féktelen ambíciót igényel, hogy ekkorára tudjanak növeszteni egy vállalatot – nekik ez is sikerült.

Azonban a sok hasonlóság mellett számtalan különbség is akad köztük. Például Jeff nagyon szimpatikus volt a hatalmas nevetéseivel és a jól felépített történeteivel. Mark ezzel ellentétben csendesebb, szívélyesebb, kedvesebb volt – néha kissé kellemetlenül is – de mindig hiteles. Ha Jeffnek nem tetszett valami, akkor dühödten kiutasította az illetőt a tárgyalóteremből, míg Mark egyszerűen berekesztette az értekezletet.

Az általuk épített kultúrák is nagyon különbözőek voltak. Míg az Amazon titkosabb, árnyékoltabb, addig a Facebook az elejétől fogva nyitott és átlátható. Mindegyiknek megvannak természetesen az előnyei és a hátrányai, de a kultúra mindkét vállalat esetében a mélyreható alapértékekben gyökerezik.

Szerencsésnek érzem magam, hogy volt lehetőségem a történelem két legnagyobb alapítójával együtt dolgozni. Sok mindent tanultam tőlük, amit továbbvittem magammal az életemben, ezért pedig hálás vagyok.”

Fordította: Blősz Dalma
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flagellator1974
2021. március 02. 07:44
Egyszerűen csak rohadt szemétládák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!