Így ihlet a természet robotokat

2021. március 04. 15:56

Habár már léteznek puha robotfogók, de ezek leginkább kívülről tűnnek puhának, belül általában kemény, merev elektronikus alkatrészek alkotják. Most azonban egy új és meglepően sokoldalú, biológiai ihletésű, 100 százalékban puha „fogórobotot” alkottak.

2021. március 04. 15:56
null
Az érzékelés képességével felszerelt puha működtetők elengedhetetlenek ahhoz, hogy a robotok intelligens módon kommunikáljanak az emberrel és a környezettel.

A már létező lágy működtetők eddig azonban, komplex integrációt és összekapcsolást igényeltek a különálló funkcionális egységek között az önálló elérés érdekében. Ennél a fejlesztésnél egy teljesen puha robotot alkottak meg, egyetlen egység szintjén, mely képes a testi érzékelésre, működtetésre és vezérlésre.

Érintésre reagáló robot

A kínai délkeleti egyetem tudóscsoportja fejlesztette ki a markoló eszközt, melyet a Vénusz légyfogóhoz hasonló növények ihlettek. Ezek a növények a közvetlen környezetükben történő mozgásra reagálnak. A légyfogó leveleinek végén helyezkednek el az édes illatot árasztó csapdák. Amikor a zsákmány a csapdára száll, majd az érzékelőket megérinti, a levéllemezek pár másodperc alatt összezáródnak és foglyul ejtik az áldozatot. 

A kutatók egy folyadékkristályos elasztomer (LCE) néven ismert polimer lemezzel kezdték a kísérletezést, amely a hőmérséklet változásaira reagálva változtatja alakját. Ezután folyékony fémmel (nikkel-infúzióval kezelt gallium-indium ötvözet) kezelve a felületet, mágnesesen sorokba rendezték, ezzel megszakítás nélküli áramkört alkotva. Végül pedig egy szilikon réteggel zárták le az áramkört.

Amikor az áramkörön elektromos áramot vezetünk át, kis mennyiségű hő keletkezik az anyagban. A megérintett felületre gyakorolt mechanikus nyomás megnyújtja az áramkört, aminek következtében az áram és ezáltal az anyag hőmérséklete csökken. Ennek eredményeként az LCE befelé görbül. A nyomás enyhítésével lehetősége van, hogy visszatérjen alapértelmezett sík állapotába. Ezzel a megoldással a kutatók képesek voltak apró tárgyakat megfogni.

A robot a megfogott elemeket képes felemelni, mozgatni majd eldobni, amikor a fogó kibontakozik a kezdeti nyomás elengedése után.

Ez az új, puha fogórobot egyedülálló és egyszerű kialakítást nyújt az autonóm puha robotika számára, ami maga a testet öltött intelligencia.

Az eszközt az alábbi videó szemlélteti:


 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!