Újrahasznosítás: Nyomon követhető a műanyag hulladékok körforgása

2021. április 17. 01:01

A környezetszennyezés és ennek kapcsán a fenntartható, szebb és ,,zöldebb” jövőért való küzdelem mindennapos téma. A műanyagok a leginkább környezetszennyező anyagok közé tartoznak, és az ellenük folytatott harc is egyre magasabb szintre emelkedik. Azt már tudjuk, hogy az újrahasznosításban van a legnagyobb potenciál, amely megszabadít minket ettől a természetre és főleg a vízi élővilágra nézve rendkívül káros hulladéktól.

2021. április 17. 01:01
null

A Petcore Europe, a PlasticsEurope, a Plastics Recyclers Europe és a VinylPlus mind olyan cégek, melyek hisznek a fenntarthatóságban és a műanyagok újrahasznosításában élen járnak. Egy új projekt keretében közösen hoztak létre egy olyan szervezetet, amely figyelemmel kíséri, ellenőrzi és jelentést készít az európai műanyagok újrahasznosításáról és a műanyagok körforgásáról. Az információkat PolyREC rendszerének alapjául szolgáló közös adatforrás, a RecoTrace gyűjti össze.

A PolyREC biztosítja az újrafeldolgozott anyagok nyomon követhetőségét, átláthatóságát és a bizalmat a teljes műanyag értéklánc felé.

Az új rendszer kiépítésében sokat segít a VinylPlus több, mint 20 éves tapasztalata és szakértelme. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a cég már rendelkezett egy adatgyűjtő programmal, amely Recovinyl néven gyűjtött hiteles adatokat az újhasznosítással kapcsolatban. 

Brigitte Dero, a VinylPlus ügyvezető igazgatója szerint a fenntartható jövő szerves részét képezi a műanyagok újrahasznosítása.

Úgy gondolja, hogy a vállalatuk révén az európai PVC-ipar már megtanulta a nyomon követés lényegességét és a visszacsatolás fontosságát az elért eredményekről. Szívesen adják át a tudásukat és tapasztalatukat a műanyagipar többi résztvevőjének is és bíznak benne, hogy az új fejlesztés sokban hozzájárul majd a műanyagok körforgásának követhetőségéhez és átláthatóságához.

Annyit biztosan elmondhatunk, hogy az elkövetkezendő időszakban még nagyobb hangsúly kerül a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, így a PolyREC, és az ahhoz hasonló megoldások létjogosultságát nem igazán lehet megkérdőjelezni. Ezek a rendszerek nagy mértékben elősegíthetik a műanyagipari vállalatok tudatosabb működését akár már a közeljövőben. 

A cikk szerzője Fülöp Réka. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!