Az IBM bemutatja a világ első 2 nanométeres chip technológiáját

2021. május 29. 00:50

Az IBM eddig is élen járt a chip technológia fejlesztésében, ez az újdonság pedig új távlatokat nyit a félvezetők használatában.

2021. május 29. 00:50
null

A chipek egyre nagyobb teljesítményére és energiahatékonyságára folyamatosan növekszik az igény, különösen a hibrid felhőszolgáltatások, a mesterséges intelligencia és az IoT korszakában. 

Fenntarthatóbb okos világ

A félvezetők kritikus szerepet játszanak a számítástechnikától kezdve, a készülékeken és közlekedési rendszereken át, a kommunikációs eszközökig, számos területen. Az új 2 nanométeres chip elősegíti a félvezetőipar korszerű fejlődését. Az előrejelzések szerint ezek a chipek 45 százalékkal nagyobb teljesítményt, vagy 75 százalékkal alacsonyabb energiafelhasználást képesek elérni, mint a mai legfejlettebb 7 nanométeres társaik. 

A 2 nanométeres chipek lehetséges előnyei:

  • Négyszeresére növelik a mobiltelefonok akkumulátorának teljesítményét, így elegendő lehet csak négynaponta feltölteni a telefonunkat.
  • Használatuk által csökkenhet az adatközpontok szén-dioxid kibocsátása, melyek a teljes globális energiafelhasználás egy százalékát teszik ki. Amennyiben minden szerverben áttérnek a 2 nanométeres processzorokra, az jelentős csökkenést eredményezhet a szén-dioxid kibocsátásban.
  • Drasztikusan megnöveli a laptopok és az alkalmazások sebességét, így gyorsabb internet-hozzáférést, nyelvfordítást vagy segítségnyújtást eredményezhet.
  • Rövidebb reakcióidőt és gyorsabb, hatékonyabb elemzést biztosít az önvezető járművek rendszereiben.

Régóta úttörő az informatikában

Ez a legújabb áttörés az IBM évtizedes vezető szerepének eredménye a félvezető innováció területén. Ezek a fejlesztések a vállalat New-yorki Albany Nanotech Complex épületében található laboratóriumban születnek, ahol a cég tudósai szorosan együttműködnek a köz- és a magánszféra szakértőivel az áttörő sikerek érdekében. A laboratórium eddigi tevékenységének eredménye a 7 és az 5 nanométeres chip technológia, az egycellás DRAM, a Dennard Scaling Laws, a kémiailag amplifikált fotorezisztorok, a Silicon on Insulator technológia, a többmagos mikroprocesszorok, a beágyazott DRAM és a 3D nyomtatással készült chipek. 

50 milliárd tranzisztor egy köröm nagyságú chipen

Alig négy évvel azután, hogy a vállalat bejelentette a mérföldkőnek számító 5 nanométeres chip változatát, máris sikerült újabb hatalmas lépést tenni. A 2 nanométeres chipen akár 50 milliárd tranzisztor is elférhet, mely az IBM nanoréteg technológiájának lenyűgöző sikere. Az egyetlen chipen elhelyezett tranzisztorok számának növekedése azt eredményezi, hogy egyre kisebbek, gyorsabbak, megbízhatóbbak és hatékonyabbak lehetnek ezek az eszközök. Ez azt is jelenti, hogy a processzortervezőknek több lehetőségük van a fejlesztésre és a teljesítmény fokozására olyan területeken is, mint a mesterséges intelligencia, a felhőalapú szolgáltatások, vagy a biztonsági és titkosítási technológiák. 

A cikket fordította Papp Helga.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2021. június 01. 15:18
Mivel minden számítási kapacitás növekedés olyan szoftvert eredményez, ami ezt kihasználja, a mobiltelefon aksija egy perccel sem fogja tovább birni...
Esvány
2021. június 01. 11:31
"Használatuk által csökkenhet az adatközpontok szén-dioxid kibocsátása" Hát még akkor mekkorát csökkenne az energiafelhasználás (és a széndioxid kibocsátás), ha a szoftverek nem pazarolnák el fölöslegesen a hardver erőforrásokat! Érdekes, hogy ez senkinek nem jut eszébe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!