Újrahasznosított műanyagból készülő munkaruha

2021. május 31. 19:08

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, a Gateshead’s Metrocentre dolgozói számára újrahasznosított személyzeti egyenruhát készíttetett. A ruhák, melyek egy nadrágból és dzsekiből állnak, egyenként körülbelül 45 újrahasznosított műanyag palackból készülnek el.

2021. május 31. 19:08
null

A megrendelés több szereplő bevonásával a Clubclass ruházati beszállítóval és az Infinity vállalattal együttműködve valósult meg. A ruhákat egy egyszerű eljárási technikával készítik. Először a palackokat műanyagpelyhekre bontják, majd felmelegítik, aztán extrudálják és végül rostokká alakítják. Az így kapott poliészter fonal puha, de erős, így különösen tartós.  

A Metrocentre első munkaruha rendelésének teljesítése során, mintegy 5000 műanyag palackot használtak fel. A projekt illeszkedik a bevásárlóközpont célkitűzéséhez, hogy elnyerje a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) környezetirányítási rendszerének tanúsítványát. A Metrocentre Európa egyik legnagyobb beltéri bevásárlóközpontja, a fenntarthatósági céljának elérése jelentősen javíthatja a helyszín teljes szén-dioxid-kibocsátását és követendő példával szolgál másoknak is. 

A műanyaghulladékot olyan sokféle termékben és iparágban használják, a háztartási cikkektől a ruházatig, hogy bár szinte mindenütt jelen van, minden bizonnyal egyre gyakoribbá válik annak újrafelhasználása. A műanyag túlfogyasztása tovább hangsúlyozza a hulladékkeletkezés csökkentésének szükségességét. A reform gondolkodású szakemberek folyamatosan dolgoznak az újrahasznosítás lehetőségein, a műanyag teljes életének átstrukturálásán, amelyek kiküszöbölik a szennyezést és a hulladékkeletkezését. Az új gyártási eszközök tömeges adaptációjának kell megtörténnie, az iparágak közötti szorosabb partnerség gyakran emlegetett igénye mellett. Jelentős társadalmi változás nem történhet elszigetelten, sok más komponenssel együtt kell kezelni és a változás felé vezető úton együtt kell haladni, egészen a gyártási folyamatoktól addig, míg eljut a fogyasztóhoz, majd pedig a kukában végezné. 

Számos olyan kezdeményezést láthatunk, amely a hulladék újrafelhasználásával történő szennyezés csökkentése mellett, a jövőt támogatja és a karbonsemlegesség megvalósításának lehetőségét keresi. Ilyen például egy építészeti stúdió, amely nyílt forráskódú digitális eszközt ad ki az épülettervek hatékonyságának javítása érdekében, vagy az a művészeti installáció, amely szintén a megújuló energiatermelésre helyezi a hangsúlyt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!