A munkaerőhiány élénkíti az építőipari robotok térnyerését

2021. június 30. 18:33

Az építőipari robotok globális piaca jelentős növekedést mutat, mióta egyre több területen alkalmaznak robotokat. Ennek egyik oka, hogy a robotokkal jelentősen rövidebb idő szükséges a munka elvégzéséhez, ami a termelékenység javulását jelenti. Emellett biztonságos munkahelyi környezetet teremtenek és emberre veszélyes körülmények között is működhetnek, mint például a sötét, zsúfolt, szűk, levegőtlen helyeken.

2021. június 30. 18:33
null

Alkalmazásukkal kiküszöbölhetőek az olyan emberi tényezőkből eredő hibák, mint a lustaság, fáradtság vagy a figyelmetlenség. 
A gyors urbanizációnak köszönhetően virágzik az építőipar. A probléma, hogy közben hiány mutatkozik a képzett munkaerőből. Ezek a tényezők magukkal hozták azt igényt az építőipari robotok és az 3D technológiai fejlesztések alkalmazására. 

Robotokat alkalmaznak hídmodellek és épület prototípusok megtervezéséhez is, annak érdekében, hogy leegyszerűsítsék az építkezés folyamatát, ezzel pedig időt és erőforrást takarítsanak meg. 

A légi robotok élenkülő trendje szintén kedvez a piac növekedésének. A pilóta nélküli repülőgépeket vagy a drónokat biztonsági ellenőrzésekhez, helyszíni felmérésekhez és veszélyes zónákba való belépéshez használják. Emellett egyre nagyobb az igény az exoskeleton felszerelések alkalmazására is, amely az emberi test fizikai erejének kiváltására vagy növelésére szolgál, így az építőiparban nehéz anyagok, gépek, eszközök emeléséhez viselnek.

Szakértők arra számítanak, hogy az építőipari robotok globális piaca 2021 és 2026 között eléri a 12 százalékot az összetett éves növekedési ráta (CAGR) szerint.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!