Madridban újrahasznosítható múzeum nyílt, a tárlat témája pedig a műanyag

2021. június 06. 18:47

A DelaVegaCanolasso spanyol stúdió teljesen egészében újrahasznosított műanyagból épített múzeumot Madridban. A projekt célja az volt, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét a környezettudatosságra különösképpen arra, hogy hogyan gondolkodjanak a műanyagokról és azok helyes használatáról.

2021. június 06. 18:47
null

A műanyag múzeum két teljes hétig volt látogatható, míg felépítése csupán csak két napot vett igénybe, lebontása pedig egyet. A tárlat zárásával a kiállítást 100 százalékban újrahasznosítják.

A madridi kiállításon a látogatók az egészségügy, a kommunikáció, az építészet, az élelmiszeripar és a fenntartható mobilitás elengedhetetlen eszközeit tekinthették meg, hogy megismerjék mindazt, amit a műanyagok nyújtanak.

A tárlat a Reina Sofia Nemzeti Múzeum szomszédságában álló téren állt. A modern építmény az egyszerűséget, a letisztultságot és a könnyen értelmezhetőséget hirdette. A múzeum épületét világos térnek álmodták meg, hogy az átengedje a természetes fényt és ezáltal hívogató legyen az utca emberének. 

A múzeum „láthatatlan” szerkezeti rendszerrel rendelkezett, amely hét szerkezeti bordából állt, 20 mm-es átlátszó metakrilát „U” alakú gerendákból és oszlopokból. Az egész teret a műanyag tulajdonságainak bemutatására szentelték. Így az könnyen építhető, mozgatható, szerelhető és átalakítható, valamint többfunkciós volt. Minden darabot numerikus vezérléssel vágtak és számoztak, hogy olyan legyen, mint egy összeszerelhető bútor.

Bár az utóbbi időben leginkább a műanyagok kártékonyságáról és elképesztő mennyiségeiről beszélünk, a társadalom számára rendkívül értékes anyagnak számít. A műanyagok helyes és tudatos használatát kell beépíteni a mindennapokba. A műanyag csomagolás akár hétszer is újrahasznosítható, mielőtt jobb energiává alakítanánk. Egy kilogramm újrahasznosított műanyag pedig két kilogrammal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a szűz műanyaghoz képest. Mégis jelenleg a műanyag 91 százalékát nem hasznosítják újra. DelaVegaCanolasso úgy véli, hogy ha el akarjuk kerülni, hogy 2050-ig 12 milliárd metrikus tonna műanyag legyen a hulladéklerakókban, akkor mindazok együttműködésére szükség van, akik számára kulcsfontosságú az edukáció és a tudatosság.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!