Ősi nyelvet vettek elő a Palesztin cenzúra leküzdésére

2021. június 06. 16:45

A leleményes ember a világ bármely pontján megtalálható, most éppen a Zuckerberg birodalom ellen ügyeskednek, miután a Facebook és az Instagram korlátozta a megjelenő palesztin tartalmakat. A Közösségi média felhasználók ravasz módszert dolgoztak ki az arab írásmód használatára.

2021. június 06. 16:45
null

A közösségi média platform üzemeltetői mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt módon korlátozzák a palesztin tartalmakat. A közelmúltban az Instagram eltávolította a jeruzsálemi Al-Aqsa mecsethez, az iszlám vallás egyik legszentebb helyéhez kapcsolódó összes bejegyzést és letiltotta az ezzel kapcsolatos keresőszavakat. A vállalat móderációs rendszere terrorszervezetként értelmezte, miután a hónap elején megpróbálták megosztani a mecset izraeli razziáját. A platformok vezetősége a felhasználók elkeseredett hangjára válaszolva, végrehajtási hibának nevezte a problémát. Ezzel szemben azonban izraeli tisztviselők bejelentették, hogy az ország szorosan együttműködik a felületek üzemeltetőivel a nyomon követésben, hogy az országra káros tartalmak kiszűrésre kerüljenek.

A felhasználók azonban ötletes megoldást eszeltek ki az AI vezérelt cenzúra leküzdésére. Az arab nyelv egy ezeréves verzióját vették elő és porolták le, hogy azt beépítsék a modern világ platformjaiba, így megkerülve azok algoritmusait. Az elmúlt napokban egyre több arabul beszélő felhasználó tért vissza arra a dialektusra, mely nélkülözi a pontok használatát (diakritikust) az ábécéből. 

A diakritikus írás jellemzőit, melyek a betűk felett vagy alatt található pontok, a 8. és a 11. század között vezették be az arab írásképbe, amikor az Iszlám Birodalom növekedni kezdett. Valószínűsíthetően a gyakorlatot a szír szkriptből vették át az egyértelműsíthetőség és a mássalhangzók jobb kiejtésének érdekében. 

Érdekesség, hogy maga az algoritmus szó az arab nyelvből származik, amelyet Abu Ja'far Muhammad ibn Musa 9. századi matematikusról neveztek el.

Az ötlet Muhammad Hamameh aktivistától származik, aki már korábban fontolóra vette, a morze kód használatát vagy egyes betűk szimbólumokkal való helyettesítését csak, hogy kikerülje a közösségi médiában tapasztalt cenzúrát. Az ötletgazda elmondta, hogy ez nem egy új ötlet, ráadásul még a kézíráshoz is egyszerűbb technika. Azonban az AI rendszer számára sokkal nagyobb kihívást jelent a kiszűréshez, aminek minden betűhöz van egy bináris kódja. 

Azok, akik így pontok nélkül nem tudják értelmezni a szöveget van egy weboldal, ahol könnyen le tudják fordítani azt: www.dotless.app

A cenzúra elleni lázadás egyéb megnyilvánulása volt az is, hogy a napokban a palesztin aktivisták a Facebook alkalmazást a Google Play áruházban és az Apple App Store-ban elkezdték leértékelni és erre buzdítottak mindenki mást is. Az akció olyan jól sikerült, hogy az alkalmazás korábbi erős 4-es helyezése egészen 2,3-as értékelésre csúszott le. 

Természetesen a felhasználók tisztában vannak vele, hogy a megoldás csak ideig-óráig életképes, hiszen a Facebook és Instagram automatizált rendszerei pillanatok alatt képesek algoritmust kidolgozni az ősi szkript azonosítására. De a megoldás megszületését fénycsóvának gondolják a korlátozó cenzúrával szemben, mely jelzi, hogy létjogosultsága van más, hasonló megoldások megszületésének és alkalmazásának is. Ugyanakkor a közösségi médiában gyakorolt ilyen jellegű tartalom szűrés nem helytálló. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!