Róma nem egy nap alatt épült, de a Sony gyorsan okossá teszi

2021. június 18. 17:58

A Sony mesterséges intelligenciát használva fejlesztéseket végez Olaszország történelmi jelentőségű városában, Rómában. Céljuk a közbiztonság növelése és a károsanyag kibocsátás csökkentése.

2021. június 18. 17:58
null

A tesztidőszak e hónapban veszi kezdetét, melyben a Sony az IMX500 szenzorát fogja használni. A mesterséges intelligenciával működő adattároló, kamerarendszerekbe építhető. Az eszköz specifikuma, hogy a GDPR törvénynek megfelelően alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem tudnak illetéktelen kezekbe kerülni, illetve a rendszer szűri a kapott képanyagot. 

Antonio Avitabile, a Sony vállalati és befektetési igazgatója szerint ez az innovatív megoldás az ügyfelek céljait szolgálja, miközben tiszteletben tartja az emberek magánéletét. Az IMX500 felgyorsítja azt a jövőképet, amely egy fenntarthatóbb és élhetőbb város elérésének célját szolgálja. 

A Sony Europe együttműködik az Envision céggel azon kísérletekben, amelyek minden bizonnyal csökkenthetik a városi közlekedéssel járó légszennyezést, valamint a gyalogosátkelőhelyeken bekövetkezett balesetek számát. 

Az olasz fővárosban nagyon magas a gyalogos balesetek halálozási rátája. Rómában nem ritka a heti többszöri haláleset és évente több mint 1000 közúti balesetben érintettek gyalogosok. 

A teszt során az egyik vizsgálati helyszín a gyalogos átkelőhelyek, melyekhez riasztórendszert telepítenek, ami figyelmezteti a járművezetőket, amikor a gyalogosok átkelnek azon. Az autósok figyelmét alacsony késleltetésű intelligens világítás fogja felkelteni az úton, a gyalogosok jobb láthatóságának érdekében. 

Róma nem csak a világ egyik legforgalmasabb, de az egyik legszennyezettebb városa is.

2018-ban a ClientEarth környezetvédelmi jogi jótékonysági szervezet, valamint az olasz Greenpeace kampánycsoportja még jogi lépésekkel is fenyegette Róma regionális kormányát, amiért nem nyújtott be tervet a nitrogén-dioxid és a részecskeszennyezés kezelésére. Mindkét hiátus sérti az EU levegőminőségi korlátait. 

Intelligens parkolási rendszert építenek ki, azok számára, akik a parkolóhely megtalálásával küzdenek, ez csökkenti a légszennyezést és a torlódást is. A sofőrök egy applikáció segítségével megtalálhatják a hozzájuk legközelebb lévő szabad parkolóhelyet. 

A tömegközlekedés használata népszerűsíthető, a szolgáltatások optimalizálásával és fejlesztésével, mely szintén segíthet kezelni azokat a torlódásokat, valamint környezetszennyező hatásmechanizmusokat, amelyekkel Rómának, és valójában a legtöbb nagyvárosnak problémái akadnak. 

Ennek érdekében intelligens buszmegállók kerülnek kialakításra, amelyek a le és felszálló forgalmat fogják számolni, hogy nyomon követhető legyen a zavaró vagy veszélyesnek minősülő túlzsúfoltság. Az információk a szolgáltatások minőségének javítása céljából lesznek relevánsak, a minőség és az érték optimalizálására fogják felhasználni.

Napjainkban a környezetvédelem tudatosságának szempontjából a város vezetéseknek megoldásokat kell találnia. A változtatások érdekében izgalmas megfontolni az intelligens városok néhány futurisztikusabb lehetőségét is. A Sony és partnerei által, a Rómában indított kísérleti projekt hónapok, nem pedig évek vagy évtizedek alatt fogja javítani a fővárosban élők életét.

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!