Koreai kutatócsoport oldhatja meg az ivóvízhiányt

2021. augusztus 13. 12:57

Az ivóvízhiány világszerte óriási problémát jelent. A népesség egynegyede nem jut elegendő mennyiségű, tiszta ivóvízhez. A világméretű probléma azonban megoldódni látszik, ugyanis koreai tudósok kifejlesztettek egy nanoszálas membránt, amelynek segítségével a sós tengervizet ivóvízzé tudják alakítani.

2021. augusztus 13. 12:57
null

Továbbfejlesztett technológia

Yunchul Woo és csapata, egy elektrospinning nevű technológia segítségével, létrehozott egy olyan membránt, amely háromdimenziós hierarchikus szerkezetű nanoszálakból áll. Membránokat már korábban is használtak, de nehéz volt velük dolgozni, mert ha nem tartották szárazon őket, akkor elvesztették szűrő képességüket.

A koreai kutató csapatnak sikerült továbbfejleszteni ezeket a membránokat és a 30 napon át tartó tesztelés során azt tapasztalták, hogy a membránok a só 99,9 százalékát képesek voltak probléma nélkül kiszűrni.

(forrás: thehackposts.com)

Így szűrik ki a sót

A módszer lényege, hogy a sós vizet a tisztítás során felmelegítik az egyik oldalon, és az így keletkezett vízgőzt átengedik a membránon. Mivel a sórészecskék nem alakulnak át gáz halmazállapotúvá, ezért a másik oldalon lecsapódó vízgőzből tisztított vizet kapnak. 

Megoldás a globális problémára

A sótalanítás kézenfekvő válasz arra a globális problémára, hogy csaknem 800 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez. Ez a legújabb fejlesztés gyors, költséghatékony és eredményes megoldást nyújt a sós víz ivóvízzé alakításában.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyilas Miksa
2021. szeptember 29. 00:27
Módszer lényege, ahogy a természetben is működik. Végülis nem találtak fel semmit.
Akitlosz
2021. szeptember 29. 00:27
"A népesség egynegyede nem jut elegendő mennyiségű, tiszta ivóvízhez" Nem a tiszta ivóvíz a probléma oka, hanem a népesség. A víz ugyanannyi a Földön, a népesség viszont nem. Így ugyanannyi ivóvízre egyre több és több ember jut. Bizonyára remek ez a találmány, na de mennyibe kerül így a tiszta ivóvíz előállítása? Kettő különböző dolog, hogy mit lehet megcsinálni pénz nem számít, kerül, amibe kerül alapon és mit gazdaságosan.
aventus
2021. szeptember 21. 14:47
Nem lehet pontos a tudósítás, ti. ha elpárologtatom a tengervizet, a lecsapódás desztillált vizet eredményez mindenféle csodamembrán nélkül is. A gond a a párologtatás energiaigénye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!