Új ötlet: az EU önként fizetné ki Elon Muskot a háborús Starlinkért

2022. október 22. 08:00

Ott a világ leggazdagabb embere, plusz ott a Pentagon. De nem, az EU inkább magára vállalná, hogy fizeti az ukrajnai Starlink-rendszert, hiszen van még néhány százmillió euró feleslegben.

2022. október 22. 08:00
null

A történet ott kezdődött, hogy Musk műholdas internetszolgáltató rendszere egyszer csak akadozni kezdett Ukrajnában. Éppen akkor, amikor a SpaceX főnöke célozgatni kezdett rá, hogy talán el kellene kerülni a 3. világháborút, és ideje lenne egy békekötésnek, ha úgy tetszik, bármilyen áron. 

Csillaghullás

A Muskra zúduló gyűlöletcunamiba beszállt Zelenszkij és Andrij Melnik, Ukrajna volt németországi nagykövete is, aki trágárkodva küldte el a gazdag embert melegebb éghajlatra. Musk egy darabig vonogatta a vállát, majd meglepő fordulattal bejelentette: a Starlink-rendszer működtetése Ukrajna felett akkora veszteséget termel a SpaceX-nek, ami már az ő számára is elfogadhatatlan, így nem marad más választása: előbb-utóbb beszünteti az ingyen szolgáltatást az ukránok részére.

Hacsak a Pentagon nem száll be a finanszírozásba, és ki nem fizeti a következő egy évre várható 400 millió dolláros költségek jelentős részét.

A védelmi minisztérium nyitottan állt a felvetéshez, de óvatosan azt is jelezte: vannak más lehetőségek is a Starlinken kívül az ukrán internetellátás biztosítására.

A dráma egy nappal később folytatódott: Musk 15-én bejelentette, hogy a SpaceX továbbra is ingyenesen biztosítja Ukrajnának a kommunikációs csatornákat és eszközöket, még akkor is, ha a ezzel rengeteg pénzt veszít, „szemben más vállalatokkal, amelyek dollármilliárdokat kapnak az adófizetők pénzéből”.

Nem személyes. Szigorúan üzlet

Hiába azonban a hirtelen hátraarc, Musk nyilatkozatai alaposan felborzolták a kedélyeket, hiszen tűpontosan rámutattak arra, milyen veszélyeket rejt magában, ha egy milliárdos kezében összpontosul egy háborús állam kommunikációjának infrastruktúrája. Ami eddig önzetlenségnek tűnt, hirtelen potenciális zsarolási forrássá vált, ráadásul Musk közismert twitteres ámokfutása miatt az üzletemberben senki nem bízik – ha nem profitról van szó. Sokak véleménye szerint a Starlink esetében is pusztán az történt, ami várható volt:

Musk pénzt akar keresni, de a jótékonykodás a háború elhúzódásával minden nappal egyre jobban fáj neki,

így nemes egyszerűséggel revolverezni kezdte saját kormányát: „adj pénzt, vagy az ukránok nagy bajban lesznek!”.

Az Európai Unió egyes tagországaiban úgy gondolták, a zsarolási viszonyt azzal lehet megszüntetni, ha elébe mennek az eseményeknek, és meg sem várva az USA védelmi minisztériumának konkrét javaslatait, felajánlják Musknak az EU pénzét, hogy továbbra is biztosítson szolgáltatást Ukrajnának. A külügyminiszterek hétfői ülésén Gabrielius Landsbergis litván tárcavezető azonnal be is dobta az ötletet, indoklásképpen hozzáfűzve: aggódnak az ukránok távközlési infrastruktúrája miatt, hiszen az mind a háborús, mind a polgári kommunikációban nélkülözhetetlen szerepet játszik.

A Politicónak nyilatkozva Landsbergis úgy fogalmazott: rizikós dolog egyetlen olyan embertől függni, aki éppen aszerint változtatja véleményét, hogy milyen lábbal kelt fel, a szeszélyei miatt pedig az ukránok egyik napról a másikra internet nélkül találhatják magukat. „Sokkal szerencsésebb lenne, ha ahelyett, hogy Musk úr önzetlenségére hagyatkozunk, szerződést kötnénk vele, és fizetnénk az Ukrajnának biztosított szolgáltatásáért cserébe” – mondta. Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője a tanácskozáson már fel is vetette a témát, amit – Landsbergis szerint – több uniós tagállam is üdvözölt. 

Az ukránok legnagyobb finanszírozója kétségtelenül az Egyesült Államok. A félidős választások közeledtével és a republikánusok előretörésével párhuzamosan azonban egyre hangosabbak azok a vélemények, amelyek visszafognák az USA ukránokkal szembeni bőkezűségét, és inkább az Európai Unió nagyobb pénzügyi és katonai segítségnyújtását szorgalmazzák. Lloyd Austin védelmi miniszter egyenesen odáig ment, hogy a napokban kijelentette: az európai NATO-tagállamok 2 százalékos, védelmi kiadásokra fordított GDP-kiadása csak az alapszint, ennél jóval többet kell költeniük az érintett országoknak. Könnyen elképzelhető, hogy a Starlink-finanszírozást éppen a Pentagon akarja áthárítani az EU-ra, Landsbergis és Borrell személyében pedig meg is találta a lobbistákat, akik segítenek, hogy – az USA direkt megkeresését kikerülve – az Unió önként ajánlja fel az önzetlen Elon Musknak költségei kifizetését.

közeledtével és a republikánusok előretörésével párhuzamosan azonban egyre hangosabbak azok a vélemények, amelyek visszafognák az USA ukránokkal szembeni bőkezűségét, és inkább az Európai Unió nagyobb pénzügyi és katonai segítségnyújtását szorgalmazzák. Lloyd Austin védelmi miniszter egyenesen odáig ment, hogy a napokban kijelentette: . Könnyen elképzelhető, hogy a Starlink-finanszírozást éppen a Pentagon akarja áthárítani az EU-ra, Landsbergis és Borrell személyében pedig meg is találta a lobbistákat, akik segítenek, hogy – az USA direkt megkeresését kikerülve – az Unió önként ajánlja fel az önzetlen Elon Musknak költségei kifizetését.

Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. november 02. 18:54
"A külügyminiszterek hétfői ülésén Gabrielius Landsbergis litván tárcavezető azonnal be is dobta az ötletet, indoklásképpen hozzáfűzve: aggódnak az ukránok távközlési infrastruktúrája miatt, hiszen az mind a háborús, mind a polgári kommunikációban nélkülözhetetlen szerepet játszik." Landsbergis úr nagy üzletember. Nyilván arra gondolt, hogy a befizetések arányában, vagy legrosszabb esetben lakosságarányosan szállnánk be a költségekbe (az EU 6 ezrelékét teszi ki Litvánia), rájuk összesen kb. egymilliárd forint jutna.
luzitanxaver
2022. november 02. 15:13
A más kontójára történő jóemberkedés tulajdonképpen nem más, mint a jelen világ veleje. Filantrópia, az.
Szittya Attila Bendegúz
2022. október 29. 08:02
A világ összes költségét, és ezzel ezek hitelét és adósságát generálja ez a szar EU a mi kontónkra, több generációt tönkretéve előre. Mi a francért nem lépünk ki már?
youngboy
2022. október 25. 01:17
Lilike stílusban (ezután ez már eposzi jelző marad), még mi a kibaszott faszszopást nem a mi meg a lengyelek elsikkasztott pénzéből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!