Kis lépésnek tűnik, mégis nagy ugrás az áramellátás biztonságáért

2022. december 18. 08:47

Minél több felől kaphatunk áramot, annál biztosabb a helyzetünk! Ezt felismerve napokon belül új, stratégiai szerződést köthet Magyarország kormánya. Szlovénia után várhatóan Azerbajdzsánnal is összekötjük villamosenergia-hálózatunkat.

2022. december 18. 08:47
null

Sokan kérdezik, hogy miért nem elegendő a hazai zöldáram? Erre több, pontosabban többszintű szakmai válasz létezik, de a legfontosabb az, hogy az elektromos energiát ma csak igen drágán lehet tárolni, és természetesen nagyon sok energiára nem akkor van szükség, amikor éppen süt a nap vagy fúj a szél, ezért Magyarország elemi érdeke, hogy a lehető legtöbb forrásból, a legtöbb lehetőség mentén juthassunk hozzá áramhoz. Lehetőleg persze zöld (azaz fenntartható módon megtermelt) áramhoz, méghozzá jó áron.

A fentiek miatt kifejezetten üdvözlendő, szakmai szempontból is, az a közeljövőben, gyakorlatilag még az ünnepek előtt létrejövő új szerződés, amely szerint Szlovénia után várhatóan Azerbajdzsánnal is összekötjük villamosenergia-hálózatunkat – jelentette be  néhány nappal ezelőtt Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőjére hivatkozva a kormányzat megerősítette: a háború és a szankciók energiaválságba sodorták Európát. „Negatív hatásait Magyarországon úgy tudjuk mérsékelni, ha minél több forrásból, minél több útvonalon és minél több típusú energiahordozót tudunk importálni” – szól a kormányzat álláspontja.

E stratégiai megközelítést pedig megállapodásokra is váltja a kormányzat. Ami azt jelenti, hogy a várható azeri-georgiai-román-magyar áramvezeték megállapodás révén Magyarország energiaellátása még kiegyensúlyozottabbá válik. A megállapodás aláírására – a friss hírek szerint – december 17-én sor is kerül.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis december 17-én, szombaton Bukarestben várhatóan aláírja az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést 

– erősítette meg a minap a Magyar Távirati Irodának Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló romániai sajtóhíreket.

De miről is szól ez az energiapiaci diverzifikációs stratégia?

Nézzük először a direktebb, közvetlen összefüggéseket. 

Ahogyan november végén a Makronóm már megírta: olyannyira szorító az energiaválság, hogy a Kaszpi-tengertől a Fekete-tenger alatt egészen a Balkánig, sőt Magyarországra is érdemessé vált áramvezetéket építeni. Déli szomszédunk, Szerbia is kér ebből az új lehetőségből. Szerbia mellett Magyarország is várhatóan Törökországon és Bulgárián keresztül kapja majd az áramot Azerbajdzsántól.

olyannyira szorító az energiaválság, hogy a Kaszpi-tengertől a Fekete-tenger alatt egészen a Balkánig, sőt Magyarországra is érdemessé vált áramvezetéket építeni. Déli szomszédunk, Szerbia is kér ebből az új lehetőségből. Szerbia mellett Magyarország is várhatóan Törökországon és Bulgárián keresztül kapja majd az áramot Azerbajdzsántól.

Érdekes szál a történetben, hogy déli szomszédunk esetén szóba került a földgázellátás diverzifikációjának lehetősége is. Ugyanis a Szerbia-Bulgária gázvezeték elkészültével Szerbiábak lehetősége nyílik majd arra, hogy a Bulgária és Görögország közti interkonnektoron keresztül csatlakozzon az úgynevezett Déli Gázfolyosóhoz. 

Ezen keresztül pedig Szerbia az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmezőről kaphat földgázt. Mint az illetékes szerb miniszter rámutatott, ezáltal Szerbia még fontosabb tranzitútvonallá válik, és tovább növeli az ország, de a régió és Európa többi részének energiastabilitását és biztonságát. (Ez pedig már önmagában is kihat a magyar energiahelyzet javulására, ha csak közvetve is.)

Helyezzük el azonban nagyobb összefüggésekben is azt, hogy Magyarország igyekszik alternatív energiaforrásokat találni, így diverzifikálva orosz- és nyugat-európai energiafüggőségét. Látható ugyanis, hogy nem csak a járvány, de az orosz-ukrán háború kitörése is új korszakot jelez.

Ahogyan a Makronóm már nyáron figyelmeztetett: az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatja meg az Amerikai Egyesült Államok viszonyát szövetségeseihez és az egész világhoz. Bár úgy tűnik, vezető hatalmi pozíciója megszilárdul, valójában óriási átrendeződés vette kezdetét, amely egyben a legújabb kori Pax Americana végét is jelenti.

az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatja meg az Amerikai Egyesült Államok viszonyát szövetségeseihez és az egész világhoz. Bár úgy tűnik, vezető hatalmi pozíciója megszilárdul, valójában óriási átrendeződés vette kezdetét, amely egyben a legújabb kori Pax Americana végét is jelenti.

Ebben az újjáalakuló világgazdasági és globális helyzetben Magyarország nagy valószínűséggel akkor jár a legjobban, hogyha 

energetikai ellátása a lehető legtöbb forrásból biztosítható, 

hiszen egy új világban, új konfliktusok és törésvonalak mentén, sőt azok ellenére is az a legfontosabb, hogy országunk energiaellátása számos, egymástól lehetőleg független irányból is megoldható legyen. 

Gondoljunk csak arra, hogy például Ukrajna ismert (igaz a háború miatt bekövetkezett) súlyos áramellátási gondjai más, szomszédos országra is kihatnak.

Ám még közvetlenül háború sem kell a gondokhoz, hiszen Európa nagy részén béke van, mégis hatalmas országok iparának, illetve lakosságának energiaellátása vált bizonytalanná az elmúlt hónapokban az elhibázott szankciók okán.

Ugyanis sok helyütt gázmotoros kis- és közepes erőművek (is) segítik az áramellátás biztonságát. A gáz pedig nem csak megdrágult elhibázott szankciók miatt, de sok országban ősszel egy időre hiánycikké vált, miközben mi betáraztunk az értékes nyersanyagból.
 

Nyitókép: Baku, Azerdajdzsán fővárosa, Forrás:123rf.hu

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2022. december 19. 19:17
Ha ennek a telepítési engedélyét is az MVM adja meg nem lesz belőle semmi belátható időn belül. A velem szerződött napelem telepítő cég két hónapja nyújtotta be az engedély kérelmet a saját költségemen kiépítendő rendszerre az MVM felé. Az idő telik, az árak emelkednek csak éppen semmi nem történik. Nem az ő zsebükre megy az időhúzás.
bunko_jobbos
2022. december 19. 19:07
Jó iránynak tartom ezt a fejlesztést. Gyakorlatilag ma Magyarországon semmilyen beruházásra sem maradt pénz. Ahogy 2009-ben elvitte a pénzünket az, akinek volt svájci frankja, most elviszi az, akinek van gáza. Úgyhogy örüljenek a libsik, nem épül több stadion, mert MINDEN PÉNZÜNK a ruszkiknak/ amcsiknak/ katariaknak/norvégoknak fog menni. Az utóbbiaknak úgyis elég nagy szükségük van rá, szegényeknek. SZóval kellenek ezek a fejlesztések, hogy 4-5 év alatt valahogy összeszedjük magunkat. Amit viszont sajnálok, hogy ezek a kretén újságírók SEMMILYEN normális technikai paramétert nem szedtek még össze: milyen hosszú lesz a vezeték, mennyi lesz a hatásfoka, milyen technológiával (HVDC?)készül stb. Persze nem mindenre van most válasz, de meg sem próbálták.
Genusnextgen
2022. december 19. 19:05
Vagyis a magyar érdek az, hogy a magyar hálózat fejlesztése helyett tengerfenékre fektessenek egy új hálózatot, hogy azon jöhessen a nap- és szélenergia. #titeketmegintszopatnakszoponcok
teklapavle
2022. december 19. 14:59
Orbán országa: "15 fok volt a katolikus gimnáziumban, elvették a hőmérőket és megtiltották a kabátviselést. A diákoktól elvették a hőmérőket arra hivatkozva, hogy csak az iskolai karbantartó hőmérőjét fogadják el hitelesnek. Egyúttal megtiltották a gyerekeknek, hogy kabátot vegyenek fel, amivel az igazgató szerint az a cél, hogy öltözzenek rétegesen. Szerinte most a tornacipőhöz, a „bokavillantós” nadrághoz és a „szakított farmernadrághoz”, pólóra vennének kabátot."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!