Potenciálisan gyilkos robotkutyákat vethet be a San Franciscó-i rendőrség

2022. december 07. 16:00

A San Franciscó-i rendőrség mostantól életveszélyes robotokat alkalmazhat bizonyos esetekben. Az új szabályt hetekig tartó vizsgálat és heves vita előzte meg, végül azonban engedélyezték a robotharcosok használatát.

2022. december 07. 16:00
null

A San Franciscó-i rendőrség nemrégiben kérvényezte, hogy használhassa veszélyes helyzetekben az évek óta sok videóban felbukkanó, harcászati támogatásra is alkalmas robotkutyákat – és most úgy tűnik, kérésük meghallgattatott. 

A helyhatóság döntése nem volt egyhangú, hiszen többek szerint a rendőrség már így is túl agresszívan lép fel a hátrányos helyzetű csoportokkal szemben. A támogatók azonban azzal érveltek, hogy igazán veszélyes helyzetekben szükség lehet ezekre a robotokra, főleg annak tudatában, hogy a közbiztonság még mindig igen gyenge lábakon áll San Franciscóban.

A szabályzatot némi módosítással fogadták el, amely pontosítja, hogy milyen körülmények között lehet használni ezeket a robotokat, és egyértelművé teszi, hogy csak magas rangú rendőrtisztek engedélyezhetik a használatukat.

„Meglep, hogy 2022-ben itt tartunk” – mondta Hilary Ronen, az egyik felügyelő a keddi ülésen. „Láttuk, hogy ezek a robotok pusztítást okoznak a világ minden táján.”

A San Franciscó-i rendőrség azonban azzal védekezett, hogy már 11 éve használ robotokat például parancsok kézbesítése vagy bombák felderítésére. Emellett azt is kiemelték, hogy a rendőrségnek nincsenek előre felfegyverzett robotjai, és nem is szeretne lőfegyveres robotokat. A rendőrség szerint inkább arra lehet számítani, hogy

 különleges helyzetekben robbanótöltetekkel szerelik fel a robotokat, például lövöldözés során

– mondta David Lazar, San Francisco helyettes rendőrfőnöke.

„A robotok engedélyezése inkább lehetőséget teremt. Akkor használjuk majd azokat, ha nem akarjuk kockáztatni az embereink életét” – mondta Lazar a felügyelőbizottság ülésén.

Rasszizmust kiáltanak az ellenzők

A robotrendőrök ellenzői elsősorban azzal érveltek, hogy a rendőrök hamarabb felelősségre vonják a feketéket, mint a fehéreket – amit a San Francisco Chronicle elemzése is alátámaszt, miszerint 2020-ban a feketéket közel hatszor nagyobb valószínűséggel állította meg a rendőrség, mint a fehér lakosokat –, ezáltal a kisebbségekre nagyobb veszélyt jelentenek ezek a szerkezetek – állítja a The Guardian.

Az oaklandi rendőrség nem volt ilyen „szerencsés”

Ahogyan a Makronóm korábban megírta, az oaklandi rendőrség szintén robotokat akart alkalmazni. 

Különböző amerikai civilszervezetek azonban nem támogatták az ötletet, mondván, „a robotkutyák csökkentik az erőszakkal szembeni visszatartó erőt, mivel csak egy gombot kell megnyomni a távirányítón ahhoz, hogy nagy károkat okozzunk.”

Az oaklandi rendőrök esetében azt is megemlítették, hogy nagyon sok panasz érkezett rájuk túlzott erőszak miatt, így félő, hogy visszaélnének a robotkutyák adta hatalommal – ez pedig súlyosan sértené a demokráciát – így végül Oakland városban ejtették a javaslatot.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Meritokrata
2022. december 09. 09:15
Mert kiherélik a tökös rendőreiket. Lassan már oda is csak tűsarkos miniszoknyás fiúkat vesznek fel.
Nehidd El
2022. december 07. 21:33
Tényleg szégyenletes diszkrimináció, hogy a bűnözőket többször vegzálják a rendőrök, mint a mintapolgárokat, és többször is válnak rendőri túlkapások ádozataivá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!